Грамофонска плоча – књига и музички догађај

Published On: 21/12/2021

У дворишту Црквене општине Загреб, у петак 17. децембра, одржан је сајам грамофонских плоча. Од раних јутарњих часова па до краја тог хладног, али сунчаног петка, многи љубитељи звука винила окупљали су се око четири штанда са половним, као и новим грамофонским плочама.

Ова манифестација одржава се већ трећи пут ове године у заједничкој организацији Woodstock Record Shop-a, Didi Sound-a из Загреба и Црквене општине. 

Дарко Микулец, један од организатора, казао нам је да је изненађен тиме што су и млађе генерације пригрлиле грамофонске плоче. Он сматра да за то нису заслужни њихови родитељи, већ да су их сами открили из љубави према музици, али и због истанчаног слушалачког сензибилитета. Навео је изненађујући глобални тренд раста продаје винила и казао да је у првих шест мјесеци текуће године њихова продаја у свијету порасла за преко 100 процената.

”Предност винила је у топлијем звуку у односу на компакт дискове”, казао је Микулец и рекао да је ”свака плоча истовремено и књига и музички догађај”, те да је ријеч о јединственој цјелини која је управо због тога незамјењива. Истакао је и да виниле купују, поред младих, и старије генерације које никад нису одустале од грамофонских плоча.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Најновије вести

Повезане вести