Дани Колубарске битке

Published On: 22/12/2021

У среду, 15. децембра 2021. године, служен је парастос српским ратницима у крипти храма Светог великомученика Димитрија у Лазаревцу. Организатори овогодишње прославе били су Одбор Владе Републике Србије за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, Градска општина Лазаревац и Црквена општина лазаревачка.

Парастос је служио старешина храма протојеререј-ставрофор Марко Митић, а саслуживало му је братство храма Светог великомученика Димитрија. Молитви је присуствовао већи број званичника лазаревачког округа предвођених председником Градске општине Лазаревац г. Бојаном Стевићем.

По одслуженом парастосу уследила је државна церемонија полагања венаца у спомен костурници храма Светог великомученика Димитрија. Уз највеће државне почасти венце су положили: државни секретар у Министарству за рад, запошљавање и социјалну политику г. Миодраг Капор; представници Војске Србије; председник Општине Лазаревац г. Бојан Стевић; представници локалне самоуправе и невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и традиционално представници земаља које су учествовале на страни окупатора.

У својим говорима, по завршетку церемоније, представници државних и општинских власти су подсетили на храброст нашег народа и жртву коју су принели на олтар слободе у којој ми данас уживамо, нагласивши да њихово херојско дело не сме бити заборављено.

У наставку церемоније уследио је културно-уметнички програм, у коме су учествовали наши млади глумци Стефан Ђоковић и Иван Нинчић. После протоколарних обраћања прослава манифестације Дани Колубарске битке настављена је у центру града полагањем венаца испред споменика српском ратнику.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести