Дани Милована Видаковића у Неменикућама

Published On: 13/07/2021

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, на празник Светих апостола Петра и Павла, одржана је традиционална културно-уметничка манифесација Дани Милована Видаковића у порти цркве Светих апостола Петра и Павла у Неменикућама.

Већ двадесет пет година се на Петровдан, дан храмовне славе у Неменикућама, одржава поменута манифестација која се приређује у част великог српског романописца – романсијера Милована Видаковића, рођеног у Неменикућама.

Манифестација, која је одржана у организацији ЦО неменикућске, ГО Сопот, Библиотеке Града Београда и Одељења Библиотеке Милован Видаковић Сопот, окупља познате личности из области домаће књижевности, глуме, музичког и ликовног стваралаштва.

Пре почетка програма, Његово Преосвештенство г. Јован је служио помен Миловану Видаковићу уз саслужење свештенства архијерејског намесништва космајског.

Поздравном речју програм су отворили парох неменикућски протојереј Новак Илић и председник Општине Сопот г. Живорад Милосављевић. Програм је наставио књижевник Милисав Савић, као и глумац Небојша Миловановић. Учешће у програму узела је и солисткиња Maрија Марић Марковић (Мари Мари), а потом је уследила и додела награде Мома Димић за прозно дело које на уметнички релевантан начин остварује везе са другим културама. Награду су заједнички доделили Библиотека града Београда и ГО Сопот.

Културно-уметничко друштво Весели Космајци додатно су улепшали програм играма из Србије, чиме је и завршен овогодишњи програм, а радови ликовне колоније Неменикуће-2021, изложени су за посетиоце испред цркве.

Извор: Епархија шумадијска

Најновије вести

Повезане вести