Дани митрополита Амфилохија

Published On: 28/10/2021

Поводом годишњице упокојења Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици 27. октобра 2021. године отворена је духовно-културна манифестација Дани митрополита Амфилохија.

-Ми овдје сабрани, а и много шире, и у Црној Гори и ван Црне Горе, измјерили смо дане и године које можемо назвати данима и годинама митрополита Амфилохија, неких тридесет година. Он је обиљежио ово протекло вријеме и његово дјело је свима видљиво, сигурно не баш у цјелини. Такве личности као што је митрополит Амфилохије имају ту судбину да га савременици, поред све њихове монументалности и видљивости, не могу нити видјети нити схватити у потпуности. Протоком времена, поједине ријечи великих људи, а нарочито послије њиховог упокојења, добијају посебан значај и покољења откривају значај и њихових дјела и њихових ријечи и завјештања, беседио је Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије отварајући манифестацију Дани митрополита Амфилохија.

-Такав таленат, такав дар може само Господ, Својим промислом и Својом љубављу, да дарује народу, као што је Господ, несумњиво, даровао Митрополита Амфилохија Црној Гори, да је обнови, да је врати Његошу, Светом Сави, Светом Петру Цетињском, да је врати оним вриједностима које је она кроз сву своју историју његовала, за које је живјела и с којима се она успорављала и постала позната. Ми ћемо поводом годишњице од упокојења блаженопочившега митрополита Амфилохија започети ове његове дане који ће се завршити тек 5. новембра, када ћемо у манастиру Стањевићи промовисати пројекат његове библиотеке и истраживачко-научног центра који ће бити везан за манастир Стањевићи, јер је он и завјештао своју библиотеку томе новообновљеном манастиру, који се обновио његовим благословом, подсетио је митрополит Јоаникије и додао:

-Оно што смо имали на почетку у виду, наш блаженопочивши Митрополит се показао као велика личност, као велики дух у више праваца и у више дјелатности. Прије свега као теолог, као пастир, као мудрац, као књижевник и наравно, могли бисмо набрајати много тога, као градитељ, свакако, као обновитељ. Али смо се за ову прилику, углавном, усмјерили на то да се каже по која ријеч, а о томе ће се говорити убудуће, о њему као теологу, као философу, а пошто је био човјек изузетних дарова и божанског надахнућа и стваралац у правом у смислу ријечи, о њему ће имати шта и наши књижевници да кажу, с којима је такође био близак. Наравно, немамо амбицију да исцрпимо све оно што се о њему може рећи, јер смо увјерени да ће се о њему говорити како пролази вријеме, као што се говорило и о његовим претходницима, Светом Петру Цетињском и о владици Раду.

Поводом годишњице упокојења митрополитa Амфилохија, Митрополија црногорско-приморска организоваће од 27. октобра до 1. новембра у крипти храма Христовог Васкрсења у Подгорици вечери посвећене његовој личности, пастирском раду и књижевном стваралаштву са почетком у 19 часова.

Митрополит Амфилохије преминуо је 30. октобра 2020. године, уочи празника Светог Петра Цетињског. Његови земни остаци сахрањени су 1. новембра у крипти Саборног храма. Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије на годишњицу упокојења блаженопочившег митрополитa Амфилохија  служиће 30. октобра 2021. године заупокојену Литургију у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици, док ће 31. октобра богослужити у Цетињском манастиру.

Програм вечери поводом годишњице упокојења митрополитa Амфилохија, крипта Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици

Најновије вести

Повезане вести