Дани Свете Петке у Новој Пазови

Published On: 29/10/2021

У Новој Пазови од постојеће четири храма један је посвећен веома поштованој светитељки у српском народу – Преподобној матери Параскеви.

У среду, 20. октобра 2021. године у 8:30 почели су „Дани Свете Петке“ светом Литургијом коју је служио протојереј Зоран Јовић, архијерејски намесник старопазовачки и старешина поменутог храма. Увече у 18 часова служен је акатист Светој Петки и такав поредак је одржан наредних седам дана, тј. до самог празника, када су Литургије и акатисте служили свештеници архијерејског намесништва старопазовачког. Појали су углавном вероучитељи из Нове Пазове.

У понедељак, 25. октобра 2021. године у 19 часова, предавање на тему „О жено, велика је вера твоја“ одржао је архимандрит Стефан (Вучковић), игуман манастира Велике Ремете.

У уторак, 26. октобра 2021. године у 18 часова, свету тајну јелеосвећења су служили протојереј-ставрофор Кристо Алексић, протојереј Миодраг Лујић, протонамесник Ђорђе Ковљен, протонамесник Марко Симић, јереј Зоран Ерић, јереј Бојан Мијановић (арх. нам. пећиначки) , јереј Стефан Трифковић и ђакон Стефан Гавровски.

На празник Преподобне матере наше Параскеве свету Литургију су служили протојереј Александар Цвитановић, протојереј-ставрофор Ђорђе Павловић, протојереј Александар Станковић, протонамесник Ђорђе Ковљен, протонамесник Марко Симић, јереј Александар Маџаревић, јереј Предраг Антонијевић, ђакон Светогор Сандић и ђакон Стефан Гавровски. Појао је хор овога храма „Свети владика Николај Српски“. Кум славе је био г. Михајло Луковић, председник Црквеног одбора.

Пред празник Свете Петке, храм је улепшан новим и квалитетним теписима и стазама, пресвучене су стасидије код Горњег места, као и тронови Богородичан и епископски. Највећи дародавац је Општина Стара Пазова на челу са председником Ђорђем Радиновићем. Олтарске прекриваче и Дарке су поклонили храму приложници који су желели да остану анонимни.

Извор: Епархија сремска

Најновије вести

Повезане вести