Дани Његошеви

Published On: 12/11/2021

Поводом „XI Дана Његошевих“ 11. новембра 2021. године у Духовном центру, у Никшићу је одржана конференција за новинаре на којој су представници Књижевног друштва „Његош“, као један од организатора, представили програм овогодишње манифестације. 

Песникиња Милица Бакрач, члан КД „Његош“, саопштила је да програм почиње 12. новембра 2021. године на Цетињу. Сабрање у Цетињском манастиру, у 18 часова, благословиће и дати уводну реч Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, чиме ће свечано бити отворени 11. Дани Његошеви. У наставку, у Његошевој свечаној сали, песници ће говорити своје стихове у славу Његоша.

Дан касније, у петак 13. новембра, у Никшићу ће бити ибележен дан Његошевог рођења. Програм ће, у 18 часова, бити одржан у Парохијском дому Светог Василија Острошког. Поздравним словом обратиће се Марко Ковачевић, председник Општине Никшић, а у име КД „Његош“ књижевник Милутин Мићовић, док ће тематску беседу „Његош и Матија Бан“ одржати проф. др Горан Максимовић са Универзитета у Нишу. Своју поезију, такође, ће говорити песници, а вече ће употпунити хор Светог новомученика Станка.   

Председник Књижевног друштва Његош Милутин Мићовић је истакао: „Како је Његош универзалан, велики светски пјесник, а првенствено велики национални пјесник, око њега можемо најлакше, најузвишеније и најсабраније да се саберемо и изнесемо пред њега унутрашњи смисао нашег времена, нашу проблематку и да за све нађемо ослонац у Његошевим стиховима. У претходним манифестацијама „Дана Његошевих“ често смо говорили о Лучи као основу Његошевог дјела, подвига и генијалности, али, ове године, с обзиром на једну глобално суморну атмосферу, наћи ћемо стихове који упућују на ону сјенку свијета и живота које је Његош, као велики гениј човјечанства, видио унапријед, а наравно и у свом времену“.

Подсећајући на стихове из Луче микрокозма „Сном је човјек успаван тешкијем, у ком види страшна привиђења, и једва се опредјелит може, да му биће у њима на спада“, Мићовић је казао: „Ови стихови би се могли ставити као лозинка савремене глобалне, да кажемо, и апокалиптичне ситуације у свијету под короном. Колико је Његош видио ту несигурност човјекову и сложеност свијета да субјект као носилац живота на земљи, у култури, он, чак, осјећа и тада, и данас и вавјек ту несигурност да ли ишта добро види, да ли елементарно може себе да види или је тако поробљен сном и утварама. То се у неким временима, као што је данашње, показује да је реално“.  

„Ређајући Његошеве дане увијек налазимо Његоша као великог, као актуелног мислиоца и пјесника, као оног који може да каже оно што ми не можемо. Сабирајући се око оваквих стихова и око његовог сложеног и укупног дјела, наши пјесници, углавном, из Црне Горе говориће стихове и пригодне бесједе, помажући се и ослањајући се на Његошево дјело, покушавајући тиме да покажу актуелност Његошевог дјела, али и нашу моћ приближавања његовим великим пјесничким формулама“, закључио је Мићовић.     

Ове године „Дани Његошеви“ одржавају се под покровитељством Општине Никшић, Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске. Организатори су Књижевно друштво „Његош“, НВО „Његошеве вечери поезије“ и УКЦГ.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Повезане вести