Двадесет година Центра за црквене студије у Нишу

Published On: 01/11/2021

Центар за црквене студије у Нишу је основан о празнику Светог апостола и јеванђелиста Луке пре тачно 20 година.

Јубилеј је обележен свечаном академијом на којој су се, уз великолепно појање хора „Бранко“, низали говори прегалаца везаних за рад те интелектуалне заједнице. Окупљенима су се обратили Преосвећена господа Епископи нишки Арсеније и хвостански Јустин, изасланик Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

На свечаности су говорили и државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Небојша Ранђеловић, заменица градоначелника Ниша Душица Давидовић, директор Републичког секретаријата за вере Републике Српске Драган Давидовић, као и многи други угледни пријатељи и чланови Центра за црквене студије.

Тоом приликом са благословом Његовог Преосвештенства Епископа нишког г. Арсенија орденом Светог цара Константина одликовани су професори из више земаља, који су помогли и настављају да помажу не само популаризацију рада Центра, већ и словенске културе и духовности уопште. Добитници одликовања су угледни професори Александар Наумов, слависта из Пољске; Жан Клод Ларше, француски теолог; као и Ангелики Деликари, професор Средњовековне историје Словена на Философском факултету Универзитета у Солуну. Од наведених добитника ордена, једино је проф. Деликари, услед тренутних околности, била у могућности да се лично појави и из руке Преосвећеног Владике прими заслужено одликовање.

Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније осветио је 31. октобра 2021. године, на празник апостола и јеванђелиста Луке, славске дарове и преломио славски колач у Центру за црквене студије у Нишу, у присуству Његовог Преосвештенства Епископа хвостанског г. Јустина, проф. др Драгише Бојовића, управника Центра, као и чланова и пријатеља те институције. Свечаним славским чином обележена је двадесета годишњица постојања Центра за црквене студије, велики јубилеј за ту значајну институцију, која је од својих скромних почетака достигла признање у ширим научним круговима са сарадницима како у земљи тако и у иностранству.

Извор: Епархија нишка

Најновије вести

Повезане вести