Дворови: Слава хора „Свети краљ Владислав“

Published On: 11/10/2021

На празник Светог краља Владислава, 7. октобра 2021. године, прослављена је слава црквеног хора при храму Светог великомученика Прокопија у Дворовима, који је добио име по поменутом српском краљу и светитељу.
Свечаност је почела светом Литургијом, којом је началствовао протојереј Ненад Ђурић, старешина храма Светог великомученика Прокопија, у присуству чланова хора и верника прве и друге парохије дворовске.
 
У посл,еподневним часовима служено је вечерње богослужење, којим је началствовао протојереј-ставрофор Јово Бановић, уз саслужење протојереја Славољуба Милошевића, као и гостију из Прокупља, протојерејâ Николе Илића и Ненада Милосављевића, јереја Немање Симића и ђакона Лазара Илића.

По завршетку вечерњег богослужења, у препуном храму освештан је славски колач, у присуству кума славе г. Предрага Перковића из Бијељине и његове породице.

Протојереј Никола Илић, старјешина храма Светог великомученика Прокопија у Прокупљу, поздравио је све присутне, честитао празник и славу свим члановима хора и диригенту госпођици Наталији Ђурић и похвалио је рад црквеног хора, који је постао препознатљив широм Епархије, са жељом да истрају у свом настојању очувања српске духовне и традиционалне музике и да дају добар примјер српској омладини.
 
Поводом славе хора Свети краљ Владислав, у наставку вечери, у присуству великог броја свештеника, верника, родитеља и гостију, уприличена је свечана академија и концерт хора у сали Светосавског дома у Дворовима. После химни и уводних речи, присутнима су се обратили протојереј Ненад Ђурић, старешина храма Светог великомученика Прокопија и г. Миленко Зупур, председник Црквене општине Дворови.

Народни гуслар Михајло Стевановић, извео је песму Под крстом. Хор је у одређеним композицијама био испраћен и инструменталном пратњом: Немања Ђурић – гитара, Марија Ивановић – клавинова, Бранимир Трифуновић – хармоника и Миленко Савичић – тарабука. Специјални гости били су Мирко Милановић – тенор и Александар Крунић – клавирска пратња, музички уметници из Дворова који живе и раде у Београду, иначе некадашњи чланови хора Светог краља Владислава. Гости су извели песме: Ех дороги, руска народна пјесма, и сплет народних песама са југа Србије Отвори ми бело Ленче. Водитељ програма свечане академије био је г. Васко Тодић.
 
Извор: Епархија  зворничко-тузланска

Најновије вести

Повезане вести