Делегација Архива Војводине код владике Андреја

Published On: 18/08/2021

Реномирани стручњаци Архива Војводине – мр Зоран Стевановић, виши архивиста, и мр Дејан Јакшић, архивски саветник – службено су боравили у Бечу током августа 2021. године, где су истраживали архивску грађу у бечком Државном архиву. Том приликом два пута су посетили Владичански двор Епархије аустријско-швајцарске у Бечу и Његово Преосвештенство Епископа г. Андреја. 

Гости из Новог Сада су упознали владику Андреја са резултатима вишегодишњег рада Архива Војводине на сређивању архивске грађе, нарочито у вези са вишевековном историјом Срба у Хабзбуршкој монархији. Епископ Андреј је са своје стране упознао стручњаке Архива Војводине са историјом резиденције Епископа у Бечу и молио за подршку током општег опремања свечаног салона Владичанског двора. Епископ је изразио захвалност Архиву Војводине и исказао задовољство оствареним резултатима на плану заштите архивске грађе.

У току разговора исказана је сагласност о потреби заједничког рада на заштити архивске грађе српског порекла ван граница Србије, пре свега у Бечу и широм Аустрије. 

У Саборном храму после свете Литургије, владика Андреј је верном народу представио угледне стручњаке и поздравио их зажелевши им успешан рад у бечком државном архиву и пријатан боравак у престоници Аустрије. 

Архивски саветник Дејан Јакшић и виши архивиста Зоран Стевановић дипломирали су на одсеку за историју на Филозофском факултету у Новом Саду и завршили постдипломске студије на предмету Национална историја средњег века. Од 2001. године раде у Архиву Војводине на одељењу за старију архивску грађу. Поред тога баве се још научноистраживачким радом из области архивистике, историје а притом су објавили велики број књига, радова и приказа. Добитници су више награда за обраду старе архивске грађе. 

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести