Делегација из Русије код владике Јефрема

Published On: 24/12/2021

Његово Преосвештенство Епископ бањалучки г. Јефрем примио је 7. децембра 2021. године у Епархијском двору у Бањој Луци делегацију Руске Православне Цркве на челу са протојерејем Николајем Балашовим, замеником председника Одељења за спољне црквене везе Московске Патријаршије, и делегацију Фонда за подршку хришћанској култури и насљеђу на челу са извршним директором Фондације Е.И. Скопенком. 

Протојереј Николај Балашов пренио је Његовом Преосвештенству Епископу бањалучком г. Јефрему поздраве Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила и председника Одељења за спољне црквене односе Митрополита волоколамског г. Илариона. Епископ Јефрем изразио је радост поводом посете представника Руске Православне Цркве и у разговору са њима изнео размишљања о потреби јачања јединства Православља на основу лојалности канонском црквеном поредку, као и о трајном значају пријатељства између Руске Цркве и Српске Цркве.

Владика Јефрем се присетио времена проведеног студирајући на Московској духовној академији од 1971. до 1975. године, наглашавајући важност и потребу да и данас студенти из Српске Православне Цркве одлазе да студирају у богословским школама Руске Православне Цркве. Архијереј је г оворио о дешавањима и традицијама руско-српског братства сачуваних кроз истрију на територији Епархије бањалучке, које су нашле основ за изградњу Руско-српског храма у Бањој Луци.

Састанку су присуствовали и протојереј Виталиј Тарасјев, старешина Подворја Московске Патријаршије у Београду и г. Андреј Хошев, службеник Одељења за спољне црквене везе. 

Старешина Саборног храма Христа Спаситеља у Бањој Луци протојереј Драган Максимовић упознао је госте током обиласка гладилишта Руско-српског храма и Духовног-културног центара, упознавајући госте са пројектом и напредовањем радова. Храм се гради по пројекту који су 2017-2018. године израдили стручњаци Московског архитектонског института по архитектонским решењима Чудовског манастира у Москви са три олтара, од којих би један требало да буде посвећен Светој царској породици Романових. 

У придворном храму Свете Тројице, гости су се поклонили моштима Свештеномученика Платона, Епископа бањалучког, кога су усташе зверски убиле 1941. године и који је уједно небески и духовни покровитељ Епархије бањалучке, после чега су посетили и Саборни храм Христа Спаситеља у Бањој Луци.

Извор: hhsbl.org

Најновије вести

Повезане вести