Делегација Коптске Цркве посетила православне светиње Москве

Published On: 03/09/2021

У периоду од 24. до 26. августа 2021. године делегација игумана и монаха манастира Коптске Цркве, која борави у Русији на позив Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, посетила је цркве и манастире у Москви.

Програм је започео посетом Новоспаском манастиру. Делегацију је срдачно примио игуман манастира Митрополит воскресенски Дионисије, управник послова Московске Патријаршије, први викар Патријарха московског и све Русије за град Москву. Владика је лично спровео госте из Египта по територији манастира упознавши их са историјским знаменитостима, укључујући и гробницу бољара Романових.

Гости су се поклонили главним светињама манастира – чудотворној икони Богородице Свецарице, икони Спаса Нерукотворног и Пресветој Богородици Одигитрији, а такође су молитвено одали почаст онима који су сахрањени у манастиру – некадашњем намеснику архиепископу Алексију (Фролову) и познатим житељима манастира, који су мученички страдали двадесетих и тридесетих година прошлог века као жртве безбожничких прогона.

Митрополит Дионисије је приредио пријем у част доласка делегације. Архипастир је поздравио госте у име Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила и Светог Синода Руске Православне Цркве. „Веома нам је драго што смо примили у Русију нашу хришћанску браћу из Египта – благословене земље која је родила велике осниваче монаштва. Наслеђе египатских отаца од посебног је значаја за нашу духовну традицију. Коптска Црква, као и Руска Црква, такође је Црква мученика и исповедника хришћанске вере, укључујући и оне који су страдали у XX и XXI веку. Проливена крв мученика представља снагу нашег данашњег јеванђељског сведочења“, рекао је митрополит Дионисије.

Епископ ал-мухарачки Вукол, предводник египатске делегације, топло је захвалио владици Дионисију на добродошлици и замолио да пренесе поздраве и жеље које је предстојатељ Коптске Цркве Његова Светост Патријарх г. Тавадрос II упутио Његовој Светости Патријарху московском и све Русије г. Кирилу. „Његова Светост Патријарх Тавадрос II посвећује значајну пажњу развоју односа са хришћанским Црквама широм света. Међутим, највећи значај за нас данас има дијалог са великом Руском Православном Црквом – чуваром вере и духовности Свете Русије. Руска духовна традиција је веома блиска нашој, коптској и ту блискост увек осећамо, она превазилази границе које нас раздвајају“, рекао је епископ Вукол.

Египатска делегација поклонила је митрополиту Дионисију икону Свете породице која је, као што је познато, провела око три године у Египту бежећи од Иродовог прогона. Од тога су око шест месеци Богомладенац, Пресвета Дјева и праведни Јосиф боравили у пећини у Ал-Мухараку, где је касније изграђен манастир, чији је игуман епископ Вукол. Братство Новоспаског манастира добило је на поклон и иконе Преподобног Макарија Великог и других египатских светаца.

Гости су посетили ставропигијални Покровски женски манастир, где су били смештени током боравка у Москви. Делегација се поклонила чудотворним моштима Блажене Матроне Московске, која је последњих година посебно позната и поштована у древним Источним Црквама, упознала се са активностима прихватилишта за девојчице и привредом манастира. Игуманија Теофанија (Мискина) и сестринство манастира срдачно су дочекале епископа Вукола и његову пратњу.

Истог дана коптска делегација посетила је Сретењски манастир у Москви. Игуман манастира јеромонах Јован (Лудишчев) говорио је гостима о историји и савременом животу манастира, а такође је приказао и велике светиње које се тамо налазе, укључујући и честицу моштију Свете Марије Египатске. Братско општење настављено је на заједничкој трпези, након чега је египатска делегација обишла зграду Сретењске богословије.

Гости из Египта посетили су 25. августа 2021. године и манастир Свете Марте и Марије,, где су их срдачно дочекале игуманија Јелисавета (Поздњакова) и сестре манастира, поклонили се светињама Саборне цркве и упознали са социјалним пројектима манастира.

Гости су посетили и саборе московског Кремља, Црвени трг, храм Христа Спаситеља, Високо-Петровски манастир, а такође су се састали и са групом студената који студирају на московским универзитетима – представницима коптске заједнице Египта.

Истог дана у вечерњим сатима делегација је посетила Донски манастир, где је представнике патријарха Тавадроса II примио Митрополит каширски Теогност, игуман манастира, председник Синодалног одељења за манастире и монаштво Руске Православне Цркве. Владика је срдачно поздравио делегацију из Египта, истичући значај наставка посета ради подробнијег заједничког упознавања са историјом, савременим животом и богатим духовним искуством коптске и руске монашке традиције.

Египатски гости посетили су манастирски некропољ и Велики сабор, где су се поклонили икони Богородице Донске и моштима Светог Тихона, Патријарха све Русије.

У јутарњим часовима, 26. августа 2021. године, делегација је посетила Даниловски манастир у Москви и поклонила се светињама које се тамо налазе. Представнике Коптске Цркве срдачно је примио игуман манастира, Епископ солнечногорски Алексије, са којим су гости дуго разговарали.

Након тога, гости су отпутовали у Тверску митрополију, где настављају посету Русији. Посетиће и светиње на територији Новгородске и Санкт-Петербуршке митрополије и манастире Руског Севера.

Делегацију чине: епископ Вукол, предводник делегације, настојатељ ел-мухарачког манастира Пресвете Дјеве, Марије (провинција Асјут); епископ Саверије, игуман манастира Светих Томе и Виктора у Хадабу (провинција Јужни Синај); епископ Матеј, игуман манастира Пресвете Дјеве Марије у Ахиму (провинција Сохаг); епископ Агатије, намесник манастира Преподобног Пајсија Великог у Нитријској пустињи; епископ Михаил, први Патријархов викар у Каиру; јеромонах Кирил Анба Бишо из манастира Преподобног Пајсија Великог у Нитријској пустињи; јеромонах Тавардос Ел Мохараки из ел-мухарачког манастира Пресвете Дјеве Марије (провинција Асјут); монах Макарије ел-Томаси из манастира Светог Томе и Виктора у Хадабу (провинција Јужни Синај); монах Јузуф ел-Ахмими из манастира Пресвете Дјеве Марије у Ахиму (провинција Сохаг); монаси Петар ел-Макари, Меркурије ел-Макари и Марко ел-Макари из Преподобног Макарија Великог у Нитријској пустињи, као и др Антоније Милад, специјални представник Коптске Патријаршије.

Током боравка у Москви гости из Коптске Цркве били су у пратњи јеромонаха Стефана (Игумнова), секретара Одељења за међухришћанске односе, јеромонаха Давида ел-Антонија, представника Коптске Цркве у Русији, јерођакона Петра (Ахматханова), С. Г. Алферова и Д. Е. Аракељана, сарадника Одељења за спољне црквене везе.

Извор: Московска Патријаршија

Најновије вести

Повезане вести