Десет година од освећења манастира Гостиља Мартинићког

Published On: 06/07/2021

На празник Светог Наума Охридског Чудотворца, 3. јула 2021. године, манастир Преподобне мати Параскеве – Свете Петке на Гостиљу Мартинићком прославио је своју другу славу и десету годишњицу освећења.

Свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ полошко-кумановски г. Јоаким из Православне Охридске Архиепископије са свештенством и народом Божјим.

На крају светог богослужења, Владика је освештао славски колач и обратио се верном народу бесједом о житију и врлинама Светог Наума: – Данас славимо Светог Наума Охридског, који је један од светих ученика петочисленика Светих равноапостолних Кирила и Методија. Проповиједао је Јеванђеље словенским народима избављајући их из таме и сјенке смрти у којој су се налазили. Био је један од најревноснијих ученика Светих Кирила и Методија. Док је Свети Климент вршио мисију у Охриду и околини, Свети Наум је на јужним обалама Охридског језера устројио дивни манастир. Он је украс обале Охридског језера. Ту је Свети Наум сабрао мноштво својих ученика којима је био диван руководитељ у монашком подвигу, изврстан и духовник. Он је чудотворац који је точио цјелебне силе и лијечио свакојаке болне, а посебно сумашедше.

Сви јерни су угошћени за трпезом љубави коју је припремио домаћин славе г. Дарко Ашанин са породицом.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести