Деца са Косова и Метохије у Ђурђевим Ступовима

Published On: 07/06/2021

Група малишана са Косова и Метохије, њих око 50, на путу ка Сутомору, где ће провести своје летовање, посетила је 5. јуна 2021. манастир Ђурђеве Ступове. Деца из косовско-метохијских енклава Ново Брдо и Витина летоваће на црногорском приморју захваљујући Канцеларији за Косово и Метохију Владе Републике Србије, хуманитарној организацији „Српска солидарност“ из Београда и НВО Православно братство „Ступови“. 

Поменуте организације су, према речима Бранка Антића из „Српске солидарности“, покренуле акцију под називом „Косово је срце наших срца“ са циљем да омогуће летовање за око 200 малишана из енклава са Косова и Метохије који ће на црногорском приморју боравити у четири смене. Прва група је на путу ка Сутомору на кратко свратила у Беране.

Малишани, узраста од трећег до седмог разреда основне школе, у пратњи наставног особља, дочакани су у манастиру Ђурђеви Ступови, добродошлицом, осмехом и љубављу. Сачекало их је братство манастира и верни народ Берана, који су, заједно са локалном Туристичком орагнизацијом, припремили пригодно послужење за малене хероје, чуваре најсветије српске земље Косова и Метохије.

Већини од те дечице биће то прилика да први пут бораве на мору и, уопште, изађу из енклава у којима, са ограниченим кретањем и угроженом безбедошћу, непрестано бораве. 

Следећа група ће, такође у Сутомору, од 12. јуна боравити седам дана, а долазак треће и четврте смене планиран је у септембру, највјероватније у Херцег Новом. Са децом у пратњи су наставници из њихових школа, педијатар и представници организација „Српска солидарност“ и „Ступови“. За све њих биће организована и исхрана, дружења, излети до Острога и Подгорице, како би се са што лепшим и топлијим успоменама вратили у средине у којима бораве. 

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Најновије вести

Повезане вести