Достојевски као изазов

Published On: 26/11/2021

У Градској библиотеци Чачак 19. новембра 2021. године представљен је зборник радова „Искушана мисао Достојевског” у издању Епархије жичке. Публикација је објављена ове године, поводом два велика јубилеја – 200 година од рођења и 140 година од упокојења Фјодора Михаиловича Достојевског, једног од најзначајнијих руских писаца чије је дело постало образац светске књижевности.

О Зборнику су говорили мр Ана Гвозденовић и презвитер Александар Р. Јевтић, уредник издања. Зборник је резултат написаних текстова књижевних критичара, свештених лица, драмских уметника, историчара. Радове треба схватити као разговор јер су аутори на неки начин сабеседници великог књижевника. Рукописи су тако ткани да по садржају и форми представљају замишљени дијалог идеја и мисли које се међусобно сусрећу, претичу и укрштају. Предговор потписује драмски уметник Небојша Дугалић, док је лектуру и коректуру извршила мр Ана Гвозденовић.

Ана Гвозденовић је на промоцији  говорила из угла филолога и тумача књижевности, дајући кратак осврт на једанаест радова који су заступљени у Зборнику. Гвозденовићева је осветлила специфичност сваког рада и истакла да у овој публикацији аутори износе и неке нове погледе, промишљају о најразличитијим темама из живота који су чврсто увезани са темама који је обрађивао Достојевски, иако на први поглед не делује тако. Мр Ана Гвозденовић је указала и на важност истраживачког рада и ту сталну запитаност која кореспондира са делом Достојевског. Излагање је завршила стиховима песника Живорада Недељковића: „И од мене зависи да ли ће се / Свет избавити. Од мене, од Тебе, / Од свих живих. Од свих мртвих. / И мене и Тебе и све живе / Овај обавезује светˮ.

Уредник издања, тпрезвитер Александар Р. Јевтић се на почетку обраћања осврнуо на наслов зборника „Искушана мисао Достојевскогˮ указавши да је „наслов настао у тренутку созерцања о томе да се Достојевски не сме идеализовати као безгрешни писац и човек, што је чест случај код многих искрених љубитеља његовог узвишеног стваралаштва. Писац је у свом животу прошао кроз велика искушења, из којих је произишла Осана Христу“. Презвитер Александар Јевтић је говорио и о великом књижевном и мисаоном наслеђу руског писца и о актуелности речи Достојевског у првим деценијама 21. века и нашој обавези да му се делимично одужимо читањем, промишљањем и писањем о његовом делу.

Домишљатим питањима госте је кроз разговор водио библиотекар Никола Пеулић.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести