Дочек папе Фрање у седишту Кипарске Архиепископије

Published On: 13/12/2021

Папа Фрања, 226. по реду поглавар Римокатоличке Цркве, стигао је 3. децембра, у 8:30 часова по локалном времену, у седиште Свете Кипарске Архиепископије. Папу је дочекао Његово Блаженство Архиепископ кипарски г. Хрисостом II. Папа је након тога поздравио и остале присутне чланове Светог Синода Кипарске Цркве. У наставку је уследио састанак Архиепископа и Папе у трајању од двадесетак минута.

Папа је затим посетио Саборни храм Никозије, у пратњи чланова Светог Синода, свештенства, чланова Папине пратње, као и новинара. Том приликом, Његово Блаженство је упутио поздравно слово, а уважени гост узвратио.

Потом су размењени дарови. Кипарски Архиепископ је даровао византијску икону Богородице Одигитрије, док је Папа за уздарје поклонио Његовом Блаженству копију Ватиканског кодекса, издатог поводом 2000. годишњице од рођења апостола Павла, а чине је 424 листа украшена минијатурама и вињетама. Садржи странице са украсним библијским мотивима. Корице су украшене пергаментом са осам библијских представа у металу, по узору на византијске двери базилике апостола Павла изван зидина (extra muros). У њој се налазе Дела Апостолска и посланице апостола Павла, као и апокрифи о апостолу Павлу.

Извор: Архипеикопија кипарска

Повезане вести