Друго фестивалско вече Музичког едикта

Published On: 24/06/2021

Друго фестивалско вече седмог Међународног фестивала духовне музике „Музички едикт“ одржано је 21. јуна 2021. године у нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на Апостоле.

Концерт је започео наступом женског вокалног ансамбла „Нуша“ из Софије, под руководством диригента Нели Андрејеве. Ансамбл, који је пре свега познат по извођењу бугарске народне музике, нишкој публици се најпре представио опусом духовне музике бугарских аутора, да би по завршетку концертне вечери на бини која је постављена у порти Саборног храма отпевао и део свог уобичајеног репертоара – бугарске народне песме.

Византијски хор „Свети Јован Кукузељ“ из Тиране је био други хор који је наступио у оквиру друге фестивалске вечери, представивши византијско црквено појање на албанском језику. Било је то прво гостовање тог хора у Србији. Затим је наступио хор „Николај други“ из Њујорка. Хор чине потомци руске емиграције која је избегла након грађанског рата и погубљења руске царске породице и цара Николаја II, по коме носе име.

Друго фестивалско вече завршено је наступом великог црквеног хора „Свети кнез Лазар“ из Крушевца, под руководством диригента Теодоре Вешковац. Они су се фестивалској публици представили оригиналним наступом у којем су спојили традиционално српско певање на композиције савремених српских композитора духовне музике.

Извор: Епархија нишка

Најновије вести

Повезане вести