Духовна радост у манастиру Светог Стефана у Горњем Жапском

Published On: 03/07/2021

Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије служио је 2. јула 2021. године, на празник Преподобног Пајсија Великог и Светог Јована Шангајског, свету архијерејски Литургију у манастиру Светог архиђакона и Првомученика Стефана у Горњем Жапском, чији је почетак обнове почео 1993. године његовим благословом, а трудом блажене успомене архимандрита Пајсија (Танасијевића) и тада малог сестринства, међу којима је била и садашња игуманија Јефремија.

Саслуживао је архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара. У част Преподобног Пајсија Великог, који је заштитник намеснице манастира монахиње Пајсије, освећено је славско жито и преломљен славски колач.

На крају свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије је честитао празник и осврнуо се на духовни ход сестринства од почетка, када их је духовно родио и водио блажене успомене архимандрит Пајсије до свог упокојења, а после је духовно вођење по благослову преузео блажене успомене архимандрит Јован, до свог упокојења.

Поздравивши посебно архимандрита Методија, игумана манастира Хиландара, и захваливши му за досадашњи свеобухватни труд и сарадњу (на разним пољима) са Епархијом врањском, а самим тим и са сестринством манастира Светог архиђакона и Првомученика Стефана у Горњем Жапском, Његово Преосвештенство Епископ врањски г. Пахомије је замолио да и поред многих својих обавеза прихвати да духовно води сестринство манастира Светог архиђакона Стефана, као и друге које су духовно водили блажене успомене архимандрити Јован и Пајсије, којима је захвалио за трудове и помолио да им Господ узврати Царством Небеским.

Архимандрит Методије, носилац светогорске послушности, послушање је прихватио са смирењем заблагодаривши Његовом Преосвештенству Епископу врањском г. Пахомију на указаном поверењу.

Обрадовано духовном радошћу, сестринство манастира је отпевало мнољепствије Његовом Преосвештенству Епископу врањском г. Пахомију и свом новом духовнику високопреподобном архимандриту Методију, после чега је извршен помен блажене успомене архимандритима Јовану и Пајсију, чиме је завршено духовно славље у тој немањићкој светињи где је више генерација предака Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског служило у тешко време турског ропства.

Извор: Епархија врањска

Најновије вести

Повезане вести