Духовски понедељак у Кремнима

Published On: 24/06/2021

Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је 21. јуна 2021. године, на Духовски понедељак, свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Кремнима. 

Саслуживали су архијерејски намесник рачански протојереј Милинко Лукић, архијерејски намесник таковски протонамесник Драган Ђорем, протојереј Владимир Васиљевић, јереј Александар Ђуричић, протођакон Александар Грујовић и ђакон Далибор Ђорђевић, у молитвеном присуству многобројног свештенства и благочестивог народа.

– Празник Силаска Светог Духа на апостоле је велика тајна и велики догађај испуњења обећања које је Христос дао својим ученицима. Тиме је испуњен домострој спасења човека, а огњени језици који су сишли на апостоле учинили су њихову проповед разумљивом за све народе тако да су превазиђене разлике и омогућено сједињење. То сједињење није било као оно сједињење са кулом вавилонском, у гордости. Ово је јединство у Духу Светоме, како Господ и жели да се сјединимо. Само Духом Светим ми можемо да се разумемо, да се волимо, да се помажемо, рекао је владика Јустин и додао:

– Ово је празник када Господ облачи апостоле у силу са висине и васпоставља их, и даје им ум Христов. Исто то бива и са нама. Нико од нас није безначајан пред Господом Богом. Нема оних који су много знаменити и оних који нису знаменити. Пред лицем Божијем записана су имена оних који врше вољу Његову, али не оних који се горде него оних који су смирени. 

У наставку сабрања Епископ је доделио грамате господи Владану Стаменићу, Драгољубу Костићу, Александру Вранићу, Бранку Филиповићу и Мирољубу Јововићу за несебичан труд и љубав коју су показали према Цркви. 

Уследио је свечани члин освећења новосаграђеног парохијског дома са свештеничким станом. Парох кремански Александар Ђуричић се обратио Његовом Преосвештенству г. Јустину речима захвалности за молитву, благослов и духовно старање, а народу села Кремне за труд, помоћ и љубав према Цркви. Парох је захвалио свим људима који су несебично помогли изградњу парохијског дома и изразио наду да ће сабрање бити покретач спасења села, за духовну изградњу и за будућа окупљања са својим Епископом око Господа, молитве и Цркве.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести