Евхаристијско сабрање у Краљеву

Published On: 14/02/2021

У недељи када се Црква сећа сусрета цариника Закхеја са чудесним и човекољубивим Господом Исусом Христом, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је божанствену Литургију у храму Светог Саве у Краљеву. Саслуживали су архимандрити Дамјан (Цветковић) и Сава (Илић), као и свештенство при том светом храму.

Сабрању се речима поуке обратио владика Јустин: -Ево, дочекујемо ускоро дане предпосне када ћемо поново слушати речи посног Триода и припремати се за Часни пост. То време нас позива на појачан подвиг.

Беседећи о прочитаном јеванђелском зачалу о Закхеју, Епископ је приметио: -Овде је најупечатљивији његов искорак ка нематеријалном, ономе што је веће од тога овоземаљског. Руковођен мудрошћу он је пожелео да види Господа. Та жеља је најважнија. Да би је остварио он је морао да уложи напор, зато се и попео на дивљу смокву. Тако га је Господ видео и позвао по имену. Видећи то чудо он је радосно дочекао Господа у свом дому. Знајући да је као старешина цариника имао прилику да погреши, он смело говори Господу да је спреман да надокнади сваку штету коју је некоме нанео. Суштина ове приче је у старогрчкој мудрости: Спознај самог себе. Тако је и он спознао Господа као истину и приступио спасењу.

-Господ је Бог свих, али само га смирени и скрушени срцем препознају. Смирени Трифун из Фригије је светитељ кога данас прослављамо. Иако сиромашан био је окренут ка Богу и Господ му је дао да чини чудеса. Када се цару разболела ћерка, он је успео да је излечи. Добијено богатство је разделио сиромасима и вратио се своме скромном дому и послу да чува гуске. Страдао је од цара Декија и заштитник је виноградара, рекао је Епископ упознајући присутне са детаљима из житија тог светитеља.

Данас се орезују и кропе виногради, чине се молитве и литије. И ми се молимо да, како наши виногради епархијски, тако и виногради наших душа дају обилне плодове. Од нас зависи да ли ћемо се одазвати Господу, да скренемо пажњу Господу на себе. Када спознамо себе у смирењу, то је почетак побожности која је подвиг без краја. Радост и мир су дар за то. Нека нам Господ дарује ум Христов и снагу за сведочење вере, завршио је речи поуке владика Јустин благословивши све сабране.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести