Екипа ТВ Храм посетила Епархију тимочку

Published On: 25/06/2021

Чланови редакције Телевизије „Храм“, новинар-водитељ Слободан Стојковић и сниматељ Горан Миловановић, у пратњи катихете Бранислава Илића, боравили су од 15. до 19. јуна 2021. године у посети Епархији тимочкој.

Након званичног пријема код Епископа тимочког гости су посетили Светониколајевску обитељ манастира Буково надомак Неготина. Пут су наставили ка седишту архијерејског намесништва неготинског, где су посетили Саборни храм Свете Тројице, као и стари неготински храм Рождества Пресвете Богородице у којем их је угостио настојатељ наведених храмова Марко Пајчин. Из Мокрањчевог града упутили су се ка древној светињи – манастиру Короглаш, где их је свештеник Марко Јокановић упознао са историјатом и обновом те светиње која након више деценија поново васкрсава.

Другог дана путовање је настављено ка Световазнесенској обитељи манастира Вратни и обновљеној Светотројичној обитељи манастира Манастирице, који је задужбина великог подвижника Светог Никодима Тисманског. Град Кладово као седиште архијерејског намесништва кључког била је следећа станица. О историјату и духовном значају Светогеоргијевског храма у Кладову говорио је протонамесник Дејан Пајић, архијерејски намесник кључки. Други дан је завршен посетом Бору где је госте дочекао протонамесник Радоје Мијовић, настојатељ Светогеоргијевског храма, у седишту архијерејског намесништва борско-поречког.

Пријемом у Владичанском двору у Зајечару настављена је посета Епархији тимочкој. Своје госте владика Иларион је повео до Световазенесенског храма у зајечарском насељу Котлујевац, где их је упознао са изградњом велелепног храма који ће ускоро да засија у пуном сјају. Путовање је настављено ка Петропавловој обитељи у Грлишту, где је протонамесник Златко Здравковић говорио о тој старој светињи и њеним особеностима. Манастир Суводол надомак Књажевца био је следеће место где је приређена и трпеза љубави, а затим је протосинђел Захарија (Митић), игуман манастира Свете Тројице надомак Књажевца, дочекао је госте. Древни храм у Доњој Каменици био је место духовног укрепљења. Дан је окончан посетом седишта архијерејског намесништва књажевачког и Светогеоргијевског храма у Књажевцу.

Посетом Светопреображенском храму у Сокобањи и манастиру Јерменчић отпочео је четврти дан посете Епархији тимочкој. О наведеном храму као и обновљеном манастиру Јерменчић говорио је протопрезвитер Вања Ковачевић. Вишедневна званична посета светињама Епархије тимочке крунисана је обиласком храма Светог пророка Илије у Бољевцу и древним манастирима Крепичевцу, Лапушњи и Лозици. О бољевачком храму у којем је седиште архијерејског намесништва бољевачког, као и о наведеним древним обитељима говорио је протонамесник Ристибор Стевић, старешина бољевачке цркве.

Извор: Епархија тимочка

Најновије вести

Повезане вести