Епархијска слава у Лазарици на Далматинском Косову

Published On: 29/06/2021

Светом архијерејском Литургијом коју су служили Њихова Преосвештенства Епископи осечкопољски и барањски г. Херувим и далматински г. Никодим у манастиру Лазарици на Далматинском Косову молитвено је прослављена слава Епархије далматинске.

Традиционални видовдански скуп у Лазарици на Далматинском Косову привукао је велики број верника који су се 28. јуна 2021. године сабрали на том светом месту. Духовна радост сабрања увеличана је одликовањем сплитског пароха Милана Кадијевића чином протојереја.

Након свете Литургије владика Никодим поздравио је све присутне изразивши велику срећу због празничног сабрања. „Могу само да цитирам нашег Патријарха који је јуче више пута поновио у својим беседама да смо ми они који су слободни у срцу и у суштини, слободни смо силом Христовом. То је управо оно што су проповедали апостоли, што су нас оци учили и што су нам наши славни преци вековима предавали у наслеђе. Они су долазили у овај свети манастир и у Господу, у радости и песмама славили спомен на мученике који су пострадали од Косовскога боја до данас, који су сведочили веру у Христа, никоме је нису наметали, али је се никад нису одрицали. Желим да се захвалим епископу Херувиму који је дошао данас овде, на славу Епархије из које је потекао, као неко ко је уписао крчку богословију још као дечарац, након студија се тамо и замонашио, а касније постао и игуман манастира Оћестова и многи од вас га познају још из тог периода када се овде са нама подвизавао и молио Господу. Захваљујем му што је данас овде са нама и желим да га замолим да нам се обрати и да нас благослови“, рекао је епископ Никодим и предао реч Епископу осечкопољком и барањском.

„Драги Владико, часно свештенство, драги народе, нека је свима вама срећна и благословена данашња слава славног Видовданског завета који је кроз историју нит која повезује наш народ где год он живео. Наш Патријарх је данас на Косову, на месту где је то мучеништво добило своју пуноћу у Васкрсењу, где се одиграла та историјска битка која је са собом пронела семе Христово, раширила га по српском народу и усмерила га на прави пут. Данас не можемо да се не сетимо тих дивнх речи српског кнеза Лазара који је рекао да је земаљско за малена царство, а небеско вечно и довека. То је дало курс нашем народу да је Косовски завет управо Христов завет и да једино кроз Христа и у Христу можемо бити слободан народ који негује искључиво љубав, слободу и јединство. То јединство нам је преко потребно да бисмо били народ који у своме бићу носи косовски завет који је пут наш ка Царству Небескоме. Без Христа, ми смо безличан народ и то је знао и кнез Лазар, то је знао и Свети Сава, Свети Симеон сви наши дивни преци, да наша Црква треба да буде темељ и круна нашега живота, место где ћемо се поучавати и напајати са извора живота. Тамо ћемо, кроз богослужења, осетити пуноћу и лепоту присуства Божјега, осетићемо да је благослов Божји једино што нас усмерава у овоме свету. Наш народ заиста у своме срцу носи ту чврстину вере и тако треба и да остане, да останемо славан народ који се саобразио са овом природом која је исто тако крута, као што је крута и чврстина наше вере. Наша вера православна треба увек да нас усмерава ка јединству и љубави коју гајимо једни према другима, а тако нас је наша Црква и усмеравала кроз векове, јер је овај народ од апостолског периода на овим просторима, давно је чуо реч Јеванђеља која нас и у најтежа времена крепи и уверава да су све тешкоће пролазне, а да једино вечно су љубав, јединство и наша света Црква. То треба да нам буде мисао водиља и једина логика у нашем животу“, поручио је епископ Херувим.

Извор: Епархија далматинска

Најновије вести

Повезане вести