Епископи у Аргентини осудили скрнављење иконе Господње

Published On: 08/02/2022

Православни епископи који служе у Аргентини: митрополит Јаков из Антиохијске Патријаршије, епископ Леонид из Московске Патријаршије и епископ Кирило из Српске Патријаршије разговарали су 7. фебруара 2022. године са директором Музеја шпанске уметности E. Larreta гђом Делфином Елгуера. Повод за посету православних епископа Музеју био је изражавање негодовања против богохулног дела на икони Господа нашег Исуса Христа изложеној у том музеју у склопу поставке „Мач и крст” аргентинске уметнице Амаје Буке, која је руску икону из 19. века „Спас Нерукотворени“ на богохулан начин „рестаурирала“.

Одабравши православну икону за основу свог „стваралаштва“ гђа Буке је снопом вуне прекрила Пречисто лице Спаситеља, а уместо ликова светих приказаних на маргинама иконе поставила је полудраго камење. Крајње богохулан је и назив тог „уметничког дела“ у коме се Спаситељу приписују особине животиња.

Архијереји су написали заједничко саопштење управи Музеја у којем су се супротставили излагању таквих експоната, тврдећи да се ради о отвореној повреди верских осећања верника и кршењу моралних и етичких принципа прихваћених свуда у свету. Епископи ће наредних дана упутити и протестно писмо Министарству културе Републике Аргентине у којем ће изнети свој став о недопустивости таквих радњи према сакралним објектима уметности и богослужења без обзира којој религији припадају.

Најновије вести

Повезане вести