Епископи Јоаникије и Кирило богослужили у Цетињском манастиру

Published On: 21/01/2021

Преосвећена господа Епископи будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије и буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило служили су 20. јануара 2021. године, на Сабор Светог Јована Крститеља, свету архијерејску Литургију у Цетињском манастиру.

Том приликом, владика Јоаникије је рукоположио ђакона и професора Богословије Светог Петра Цетињског Душана Биговића у презвитерски чин.

-Свети Јован Крститељ је био и ангел и пророк, Претеча и Крститељ, богослов и највећи рођени од жене. Прије Светога Јована у Израиљу више од 400 година није било пророка. Задњи је, како су рачунали, био пророк Малахија, који је у својој краткој књизи и написао да ће се појавити ангел који ће припремити путеве Господње. И у Израиљу је чекан такав ангел у тијелу. И Свети Јован, син Захарије првосвештеника и праведне Јелисавете, био је управо тај ангео, који је живио у пустињи равноангелски живот у тијелу”, рекао је владика Кирило.

-Свети Јован је једном и заувијек показао крајеугаони камен Цркве, темељ нашега спасења – Спаситеља и Господа нашега Исуса Христа. Зато је он и Претеча, јер је показао руком, био кум и крстио Спаситеља у ријеци Јордану. Он је Претеча, а не сам Христос, како је и сам одговорио Јеврејима. Господ Христос је прихватио старозавјетно крштење од Јована, али је од Бога Оца измолио новозавјетно крштење којим је установио дарове Духа Светога, које сваки од нас хришћана прима на светом крштењу. Тако је Свети Јован и Претеча и Крститељ и пророк, јер је предсказао да за њим иде Онај који прије њега бјеше, јер прије њега је био, прије њега је постао. И те ријечи, свакако, дају нам за право да га назовемо и богословом, објаснио је владика Кирило.

-Посебан благослов је чување деснице Јована Крститеља у Цетињском манастиру. И ми цетињски монаси, који смо од скоро у овој обитељи свједоци смо многих исцјељења и чудесних догађаја по молитвама пред његовом светом десницом. Имао сам, такође, част и благослов од митрополита Амфилохија да учествујем и у величанственој литији са десницом Светог Јована кроз земље благословене Русије, Украјине и Бјелорусије гдје се преко два милиона наше браће православне поклонило тој светињи показујући да православни људи осјећају, знају и умију да поштују највећег рођеног од жена и Претечу Господњега. У тих четрдесетак дана десила су се многа чуда по молитвама пред његовим светим моштима, подсетио је владика Кирило.

-Протекли празници су нам донијели велику радост и велике Божје дарове и милост. Јуче смо освештали све наше ријеке, освештали смо водицу да сваки хришћанин узме од те свете водице и да носи своме дому ради освећења душе и тијела и ради освећења дома. И да је, ради здравља, често пије током цијеле године. И да га та света водица подсјећа на чистоту наше свете вјере коју треба држати у чистој савјести и уз помоћ добрих дјела. А данас је посебан, знаменити и велики дар свештеничко рукоположење Душана Биговића, досадашњега ђакона, кога је Бог удостојио велике свештеничке части, чина и дужности. Па и нас све свештенике Бог је преко овог рукоположења обрадовао, јер се тако Црква обнавља и јача, рекао је владика Кирило.

Владика Јоаникије је новом свештенику казао да је свештеничка служба света и узвишена, светла и радосна:

-Она човјеку доноси велику мотивацију да дјела дјело Господње. Али, повремено дођу и искушења. А како бисмо ми другачије показали да смо слуге Божје него да и искушења трпимо? Како Његош каже, у добру је лако добро бити – на муци се познају јунаци. А Господ попушта искушења да би се наша вјера провјерила као што се злато у огњу провјерава. Што се више претапа, оно је све свјетлије. Господу треба бити вјеран увијек. И кад нам све лијепо иде и кад нас Господ милује очигледно и непосредно. Али, посебно треба обратити пуну пажњу онда када дођу искушења и тешкоће. И тада нас Господ надгледа и не оставља нас. А искушења допушта да бисмо се још више прославили и да би се још боље наша вјера показала. И даће Бог да наш отац Душан, нови свештеник цркве Божје дјела дјело Божје угледајући се на свете апостоле, а посебно на Светога Јована Крститеља. И на велике јерархе и свештенике из рода нашега, међу којима Свети Петар Цетињски заузима посебно истакнуто мјесто, поручио је владика Јоаникије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Најновије вести

Повезане вести