Епископу Јоаникију награда „Кнез Константин Острошки“

Published On: 05/02/2021

Комисија за доделу награда Фондације „Кнез Константин Острошки“ доделила је овогодишњу наградну диплому и медаљу Епископу будимљанско никшићком Јоаникију. Награда се додељује „за заслуге за развој православне мисли, културе и духовности“.

Намера Фондације је да кроз доделу награде владики Јоаникију, као најближем сараднику блажене успомене митрополита Амфилохија, ода признање стотинама хиљада грађана Црне Горе који су на миран начин устали у одбрану своје Српске Православне Цркве.  Награда, коју је 1989. установио највећи и најпознатији православни часопис Пољске Православне Цркве – Православни преглед (Przeglad Prawoslawny), додељује се  од 1989. године.

Неки од њених познатих лауреата су: Патријарх Грузије Илија II, Митрополит пољски Сава, Архиепископ албански Анастасије. Награда се додељује заслужним личностима широм света. Комисија Фондације кнеза Константина Острошког награду објављује у фебруару док се награда традиционално уручује у току Васкршњих празника за време међународног фестивала православних црквених хорова у Хајнувки у Пољској.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Најновије вести

Повезане вести