Епископ Андреј примљен од локалних власти Куфштајна

Published On: 04/01/2021

Уочи посете окружном начелнику у Куфштајну, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј одржао је 7. децембра 2020. године са члановима Грађевинског одбора седницу посвећену историјској одлуци о градњи храма Светог Висариона Исповедника у Куфштајну.

Са својим Епископом врло конструктивну дискусију водили су архијерејски намесник за западну Аустрију протојереј-ставрофор Драган Ерић, надлежни парох јереј Михаил Гавриловић, председник Црквене општине г. Горан Јотановић и сви чланови Грађевинског одбора. На радном састанку су у оквирима неизвесног периода опште кризе, усаглашени сви ставови. Потврђена је храбра и историјска одлука да се у оквирима прописа започне градња храма, свакако по окончању тренутне здравствене кризе. Скренута је пажња да подизање православног храма захтева низ организационих предуслова. Исто тако је направљена припрема за сусрет са начелником округа.

Два дана касније, 9. децембра 2020. године, у седишту округа, уприличен је званични пријем од стране локалних власти округа Куфштајна, у центру тог важног града у западном делу Аустрије, другог по величини у покрајини Тирол. У делегацији епископа Андреја били су надлежни парох Михаил, председник Црквене општине Куфштајн г. Јотановић и члан Грађевинског одбора Данијел Ђукић, родом из Куфштајна. Поводом значајног сусрета, начелник округа др Кристоф Плацгумер (Bezirkshauptmann Dr. Christoph Platzgummer) са сарадницима, пожелео је епископу Андреју и његовој пратњи срдачну добродошлицу у званичним просторијама локалних власти округа Куфштајн. Разговори на највишем нивоу, уз пуну отвореност за сарадњу, протекли су у међусобном разумевању и слози, а у циљу најбољих односа световних установа и Цркве. Разматрана су питања потребе Српске Цркве у свакодневном животу округа Куфштајн, као и потребе верника у даљем остваривању духовног и културног идентитета, посебно у погледу пројекта будућег храма парохије куфштајнске. Постигнут је договор да се до почетка изградње издају сви потребни афирмативни документи за коначни почетак изградње храма Светог Висариона.

На крају значајног сусрета, уручивши пригодни дар – монографију о манастиру Хиландару на Светој Гори, делегација Српске Православне Цркве захвалила је домаћину на срдачном пријему у тешком периоду пандемије.

Куфштајн је град са око 17 хиљада становника. Становништво у долини реке Ин се протеклих деценија брзо увећавало. Куфштајн је познат по истоименом замку Куфштајн из 13. века. Данас је тај замак симбол града и прворазредна туристичка знаменитост. Предвиђено место за градњу храма се налази надомак центра у Куфштајну Валд.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Повезане вести