Епископ Андреј у Велестину

Published On: 15/11/2021

Поводом грчког националног празника 28. октобра 2021. године, у оквиру свејелинског обележавања 200 година од грчког устанка, на Благовести 1821. године, градоначелник Тесалијске општине Риге од Фере г. Димитриос Насикас упутио је позивницу Његовом Преосвештенству Епископу аустријско-швајцарском г. Андреју да својим присуством увелича празник града Велестина код Волоса.

Доксологија је служена 28. октобра 2021. године у храму Светих цара Константина и царице Јелене у Велестиносу – родном месту грчког народног јунака Риге од Фере (1757-1798). У наставку је у порти храма, уз учешће свештенства, локалне управе и месних школских установа одржан Помен за оне који су се у рату борили или у њему херојски изгубили животе за Крст часни и за национално ослобођење. Са благословом надлежног митрополита г. Игнатија, владика Андреј  је у оба чина началствовао уз саслужење локалног свештенства, у присуству високих представника покрајинских и локалних власти, верника и поклоника из целе Грчке. Богослужење се обављало из благодарности Богу што је Господ надахнуо грчки народ да се ослободи од Турака и од свих непријатеља у Другом светском рату. После доксологије, владика Андреј је одржао говор поводом грчког националног празника, преневши благослов Свјатјејшег Патријарха српског г. Порфирија и дивљење и братски поздрав васцелог српског народа.

Током тродневних свечаности, епископ Андреј се сусрео са Митрополитом Волоса г. Игнатијем и са начелницом Министарства просвете гђом Зетом Макри. У вези са празничним свечаностима, у пратњи градоначеника Димитрија Насике, владика Андреј је у Велестину посетио и градски музеј у част грчког јунака Риге од Фере.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести