Епископ Андреј у логору Велики Међер у Словачкој

Published On: 18/08/2021

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј, са благословом Његовог Блаженства Митрополита Чешких земаља и Словачке г. Растислава, одазвао се позиву организатора Међународног пројекта Дрво мира, како би се 16. августа 2021. године засадило 18. дрво мира на српском војном гробљу у Великом Међеру, у Словачкој.

Скуп у Великом Међеру је организован у оквиру свеопштих манифестација поводом стогодишњице од упокојења Краља Петра I Карађорђевића, у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Републици Словачкој. Угледне званице су се окупиле на хумкама српских мученика из Првог светског рата: амбасадор Републике Србије у Словачкој проф. др Момчило Бабић; сржавни секретар Министарства спољних послова Републике Словачке г. Мартин Клус; бискупски викар у полицијским снагама Словачке Јосиф Палуба; председник самоуправне регије Трнавске г. Јосиф Вискупич, градоначелник Великог Међера г. Ђерђ Холењи и оснивач/председник организације Међународног пројекта Дрво мира г. Марек Собола.

Скуп су увеличали бројни Срби на челу са предводницима српских културних институција у Словачкој, међу којима су били угледни посленици г. Бојан Радовановић и г. Стане Рибич.

Скуп је одржан под покровитељством престолонаследника Александра чије је поздравно писмо скупу прочитано на почетку церемоније у којој су поред почасних стројева словачких војних снага учествовали и добровољци у српској краљевској војној униформи. Испред Дрвета мира, откривен је споменик краљу Петру, који је израдио словачки вајар Михал Јанига (Michal Janiga).

Испред споменика српским мученицима венац су положили високи представници Државе, Цркве и помесних уреда. Током церемоније Његово Преосвештенство Епископ аустријско- швајцарски г. Андреј одликован је свечаном медаљом за заслуге.

Пројекат Дрво мира – као пројекат под заштитом Републике Словачке са назнаком Добра идеја Словачка, идеје из Словачке – у међувремену је 17 пута реализован у многим земљама Европе, међу којима су Србија, Аустрија, Лихтенштајн, Русија, Узбекистан, Словачка, Велика Британија, Пољска и САД (www.tofp.eu). Пројекат, у циљу промоције међународних и локалних мировних иницијатива и пројеката пријатељства и еколошке одговорности, позива све људе и народе да живе у миру и пријатељству. Словачка пошта је у част овог догађаја и поводом стогодишњице од упокојења краља Петра I Карађорђевића отштампала вредну поштанску марку.

На Српском војном гробљу у Великом Међеру почива преко 6.000 сабораца Краља Петра I, учесника у одбрани Србије на Церу, Колубари и другим стратиштима Првог светског рата. Заробљени и доведени да умру у „Логору смрти“, српски новомученици су оставили својим потомцима и људима обавезу части, да се брину о њиховом  последњем почивалишту – српском гробљу у Словачкој. Срби су овде умирали због нељудских услова у логору и од заразних болести. Гробље је данас у солидном техничком стању и редовно га одржавају локална заједница и Удружење Срба у Словачкој.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска

Најновије вести

Повезане вести