Епископ Антоније на прослави празника Казанске иконе Пресвете Богородице

Published On: 05/11/2021

На позив Његовог Високопреосвештенства Митрополита казанског и татарстанског г. Кирила, Преосвећени Епископ моравички г. Антоније, викар Патријарха српског и старешина Подворја Српске Православне Цркве у Москви, током тродневне посете престоници Републике Татарстана, древном граду Казању, узео је учешће у свечаностима поводом прослављања Казанске иконе Пресвете Богородице на месту чудесног обретења те велике светиње. 

Представници помесних Православних Цркава при Патријарху моксовском и све Русије: Митрополит филипопољски Нифон (Антиохијска Патријаршија), Епископ моравички Антоније, архимандрит Серафим (Православна Црква Чешких земаља и Словачке) и протојереј Данило Андрејук (Православна Црква у Америци); допутовали су 2. новембра 2021. године у Епархију казањску како би учествовали у црквеним свечаностима поводом прослављања Казанске иконе Пресвете Богородице, установљеног у знак сећања на избављење Москве и Русије од освајача 1612. године.

Првог дана боравка у Казању гости су посетили епархијску управу. Митрополит казански и татарстански Кирил срдачно је дочекао госте упознавши их са историјом православља у Татарстану, светињама Казанске области, развоју црквене службе. Посебну пажњу Владика је посветио социјалној служби у Епархији казанској, образовно-просветној делатности и раду са млађим нараштајем. Представници помесних Цркава захвалили су домаћину на позиву да посете престоницу Татарстана и поделе са свештенством и верницима Казања молитвену радост на месту чудесног јављања Чудотворног образа Пресвете Богородице. 

У навечерје празника Казанске иконе Пресвете Богородице, 3. новембра 2021. године, у Казањској духовној богословији завршена је дводневна јубиларна XX међународна научно-теолошка конференција „Теологија и световне науке: традиционална и нова међусобна повезаност“. 

Конференција је била посвећена успомени на више важнијих догађаја: 200. годишњици рођења ректора Казањске духовне богословије протојереја Александра Владимирског, 100. годишњици од упокојења професора Казањске богословије П.А.Јунгерова, као и 100. годишњици од упокојења професора Богословије протојереја Николаја Писарева. 

Пленарном заседању су присуствовали и представници помесних Православних Цркава. Обраћајући се окупљеним студентима, Епископ моравички Антоније је, између осталог, поручио:

-Човек не може да живи без Бога, док науке које одричу Божје постојање не могу дуго постојати на земљи. Такве науке и идеологије, пре или касније, саме себе уништавају, тако да о њима сазнајемо само тако што листамо странице историјских уџбеника… Сваки човек је богоподобан. Није битно у којој се земљи родио, ко су му родитељи, које је националности или које му је боја кожа. Сваки човек је Божје створење и свако је призван да постане свет и да се уподоби Богу. Ви се, драги студенти, налазите у граду у којем су живели многи велики умови Русије. Ако пажљиво будете изучавали историјске и богословске науке, пронаћи ћете много радова у којима постоји известан број повезница на Казањску духовну богословију. Потребно је сећати се и поштовати своје претходнике који су се плодотворно трудили, писали и преводили текстове, ширећи тако Реч Божју широм руских земаља.

Истог дана служено је свеноћно бденије у новоподигнутом Саборном храму Казанско-Богородичиног мушког манастира, чиме су отпочете црквене свечаности поводом великог догађаја обретења Чудотворне иконе Мајке Божје. Богослужењем је началствовао Митрополит казански и татарстански г. Кирило, уз саслужење представника Патријарха антиохијског и свег Истока при Патријарху московском и све Русије Митрополита филипопољског Нифона, представника Патријарха српског при Патријарху московском и све Русије Епископа моравичког Антонија, Епископа аргентинског и јужноамеричког Леонида, Епископа алметјевског и бугулминског Методија, Епископа елабужског Инокентија, као и многобројног свештенства и свештеномонаштва Руске Цркве и гостију из других помесних Православних Цркава.

На сам дан прослављања, 4. новембра 2021. године, на празник Казанске иконе Пресвете Богородице и Дан народног јединства, у храмовима и манастирима широм Митрополије татарстанске служена су празнична богослужења. Традиционално, главне свечаности су одржане у Казанско-Богородичином мушком манастиру, на месту чудесног јављања Чудотворног образа Пресвете Богородице Казанске 1579. године. 

Свету архијерејску Литургију у обновљеном Казанском сабору те древне обитељи служио је Митрополит казански и татарстантски Кирило, уз саслужење представника помесних Православних Цркава, као и већег броја свештеника и свештеномонаха.  Након богослужења, председник Републике Татарстана г. Рустан Миниханов је посетио главни храм Казанско-Богородичиног мушког манастира и том приликом се сусрео са Митрополитом казанским и татарстантским г. Кирилом и предстаницима помесних Православних Цркава.

Повезане вести