Епископ Атанасије богослужио на Ђуровом брду код Бродарева

Published On: 17/08/2021

У недељу, 15. августа 2021. године, на Ђуровом брду код Бродарева молитвено и свечано је прослављена храмовна слава – Пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана. Тим поводом, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је Божанску Литургију уз саслужење архијерејског намесника прибојског и некадашњег пароха бродаревског протојереја-ставрофора Марка Папића, пароха бродаревског протојереја-ставрофора Брана Буквића и ђакона Милорада Петровића.

Након заамвоне молитве кренуо је трократни опход око светог храма након чега су пред храмом освештани славски дарови. Домаћини славе били су Обрад Пушица, Радомир Ракић и Горан Видојевић са породицама. Они су заједно припремили славско жито и колач који су, након освећења, преломили са епископом Атанасијем.

Честитајући велики дан и празник, свима који су са разних страна данас дошли у свој завичај да заједно узнесу молитве Богу, епископ Атанасије је рекао:

– Честитам вам на чврстој вери, на истрајности на путу отаца наших, на путу живота и спасења, на путу чојства и јунаштва. Данашњи празник нас подсећа на тему живота. Јеванђеље, које говори о Христу као једином Спаситељу света, јер Он једини је Пут, Истина и Живот, и једино Он може да нас води путем Истине и Живота. Све имамо у Њему, и показање пута и оснаживање хођења тим путем. На том путу нама је потребна помоћ и Господ наш Исус Христос и Његови свети угодници који су јасно ишли путем спасења, нама помажу. Многи међу њима су и из нашега рода. Многи из нашега рода нису посустали, нису се уплашили и на том путу, сигурном, човечном, путу спасења су остали до краја. Захваљујући томе и ми сад идемо тим путем и славимо и прослављамо Господа Бога и Његове угоднике који су нам тај пут показали, прокрчили и овековечили.

– Данас славимо Светог првомученика и архиђакона Стефана који је показао чврстину не само у вери него и у љубави према Господу своме, први посведочио љубав према Богу и због тога и страдао. Он је поднео страдање без колебања и показао љубав не само према Богу своме Истинитоме него и према онима који су били у заблуди, према својим мрзитељима и према својим убицама. Бити прави Хришћанин, у поређењу са овим обичним светом, значи бити надчовек, имати надпросечне квалитете вере, наде, љубави, истрајности, човечности. Неко би рекао, кад је тако тешко бити до краја истрајан у вери у овоме свету, онда ће праве вере нестати. Али, Господ наш сведочи да неће. Јер је Он са нама присутан до краја, са онима који верују у Њега и који имају љубави према Њему, истакао је епископ Атанасије.

Извор: Епархија милешевска

Повезане вести