Епископ Атанасије богослужио у Великој Жупи

Published On: 13/12/2021

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је 12. децембра 2021. године, двадесет пету недељу по Духовима, свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Прокопија у Великој Жупи.

Саслуживали су: протојереј-ставрофор Дамјан Јанковић; протонамесник Владо Лазић и протођакон Иван Савић.

Честитајући ово молитвено сабрање старешини храма у Великој Жупи протојереју-ставрофору Богдану Кувељи и свим његовим парохијанима, који су се сабрали у свом храму да заједно прославе Бога и узнесу му молитве и благодарност за све дарове које нам обилато дарује, Епископ Атанасије је рекао: – Приближавамо се Божићу, календарски, а приближавамо се томе празнику и срцем својим и душом својом. Да дочекамо и прославимо рођење Сина Божијега међу нама у телу, да прославимо улазак Сина Божијега у историју људску. Син Божији, који живи у неприступној светлости, благоизволео је да се појави међу нама у обличју људском, да живи у времену у нашем свету, дошао је да буде са нама, дао нам прилику да га видимо, да га упознамо. И ево, ова данашња недеља највише посвећује пажње томе, тој могућности да се упознамо са Богом. Бог који живи у неприступној светлости може се познати захваљујући томе што је благоизволео да се роди као један од нас, и да живи са нама.

Преосвећени се потом укратко осврнуо на прочитани одељак из светог Јеванђеља, који је Црква својом мудрошћу одредила да се данас чита: – Тај одељак који данас читасмо говори нам о Богу, какав је Он, какве је нарави. Читано је о оном Милостивом Самарјанину. И то што смо читали, то нам о Њему говори, о Господу нашем Христу, о Богу, описује Њега. И ово што смо читали треба да знамо у свима појединостима, у свим детаљима. Господ Христос је показао својом науком, коју смо данас читали, да је сваки човек достојан пажње и сажаљења, љубави, доброте, да на сваког треба обратити пажњу, са сваким се солидарисати, у невољи му помоћи.

Старешина храма, протојереј-ставрофор Богдан Кувеља, са својим парохијанима припремио је послужење па су након Божанске Литургије у храму сви прешли у салу парохијског дома где су наставили ово молитвено сабрање за трпезом љубави.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести