Епископ Атанасије богослужио у Дубници

Published On: 27/12/2021

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је 26. децембра 2021. године, на дан молитвеног сећања на Светог свештеномученика Гаврила, Патријарха српског, свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Дубници, у нововарошком селу Божетићи.

Саслуживали су настојатељ манастира Сељани код Пријепоља јеромонах Петар; настојатељ манастира Водена Пољана код Нове Вароши јеромонах Матеј и протођакон Иван Савић.

Честитајући ктоторску славу Преосвећени је рекао: – Сабрали смо се да прославимо Бога и да учествујемо за Његовом трпезом, што смо и учинили, и причестили се Божанском Храном, Телом и Крвљу Господа Христа. Ми се хранимо Божанском Храном слушајући Реч Божију али и тако што се подсећамо на оне који су такође били за Божанском Трпезом, који су нам показали пут живота, пут вере, који су нас у вери учвршћивали, и самим сећањем на њих ми се у вери учвршћујемо.

– Свети свештеномученик Гаврило данас поново, кроз ово подсећање, дубље и чвршће постаје део нашег живота, наставља да нам буде пример и да нам светли. А ми треба добро да се подсетимо на његов лик, на његово дело. +Патријарх Гаврило је живео у време тешког ропства српског народа под Агарјанима. Много се молио Богу за свој српски народ, али је и нарочито много путовао просторима свога народа и поучавао вери православној, подсећао на време прошлих подвига и врлина, на ону чврстину коју је наш народ имао, да би ту чврстину у вери и храбрости очувао, да би се могло издржати, очекујући боља времена. Он је нарочито настојао да одбрани веру православну, јер, вером се живи, вера је светлост, вера је виђење, вером се гледа. А вера је била нападана и са истока и са запада.

Кумови овогодишњег славља су били Милан Зорић, Томо Млађеновић, Петко Вуковић и Рајко Чоловић са породицама.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести