Епископ Атанасије богослужио у Прибојској Бањи

Published On: 08/04/2022

Велики и дивни хришћански празник Благовести свечано и молитвено је прослављен у манастиру Светог Николаја у Прибојској Бањи у четвртак 7. априла 2022. године. Тим поводом Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереј-ставрофор Марко Папић, настојатељ манастира Светог Николаја у Прибојској Бањи јеромонах Јован, настојатељ манастира Светих Козме и Дамјана у Воденој Пољани код Нове Вароши јеромонах Матеј, парох прибојски јереј Милорад Петровић и протођакон Иван Савић.

Позивајући све верне на нарочиту радост коју овај дан собом носи Епископ Атанасије је рекао: – Данас са посебном пажњом и љубављу прослављамо Пресвету Богородицу, најсавршеније биће људско, Ону која најближе стоји Богу, Ону која је спојила Небо и земљу, која је родила Сина Божијега у телу, и тако, као човека, Га увела у наш живот, да Он који је Син Божији буде и син човечији.

– Човек не може да буде срећан у одвојености од Бога и бивало је оних који су дубље доживљавали тај бол одвојености и стремили ка Небу, ка заједници са Богом, али, биће које се успело највише приближити Богу јесте Пресвета Богородица. На данашњи празник, дивећи се Пресветој Богородици, и прослављајући Њу због Њених врлина, и због дела која је Она учинила у овоме свету, ми настојимо да и сами будемо слуге Божије. Као народ Божији треба да имамо поверење у то Божије промишљање о свету, да настојимо увек видети шта је Божија воља, стрпљиво чекајући на Његово делање, позвао је Епископ Атанасије присутне.

Након Свете Литургије Епископ Атанасије се испред храма обратио верном народу Божијем речима подршке у њиховој намери да одбране бањски извор лековите воде од плана приватног лица да је одведе на своје имање: – Поводом ове ваше узнемирености и ваших недоумица, желим да вам поручим да имате поверење у Бога и Цркву Његову. Не смемо никад заборавити да Бог промишља о свету Својим премудрим промислом. Можда се некад то не примећује и можда некад није убедљиво то што Бог у свом промислу допушта, али, Бог промишља за сигурно. Он је Спаситељ света и треба да имамо поверења у Њега као Промислитеља.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести