Епископ Атанасије богослужио у Пљевљима

Published On: 04/04/2022

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је 3. априла 2022. године, у Четврту недељу Великог Васкршњег поста – Средопосну, свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Пљевљима.

Саслуживали су настојатељ Светотројичке обитељи игуман Зосима, парох пљеваљски протојереј-ставрофор Никола Олић и протођакон Иван Савић.

У својој пастирској беседи верном народу пљеваљског краја Епископ Атанасије је најпре похвалио веру присутних: – Видевши вас испред храма благодаримо Богу за то што сте показали да сте народ Божји. Тако сте деловали и тако сте наставили на Божанској Литургији. Јер, народ Божји је једномислен, једне вере, сложан, организован. Показали смо да смо ми тај оформљени, уобличени, народ Божји, да ми пролазимо кроз овај живот и кроз ово време, кроз целу историју, организовано, уобличено, имамо свој поредак. Знамо како се зовемо и ко нам је вођа, ко нам устројава законе, и правила живота, ко нас води у Живот Вечни. То све имамо и све знамо, и томе следујемо.

– Овде смо имали, и имамо и даље, Господа Христа као Господа и Предводитеља нашега у животу, и имамо са собом све Свете Његове у нашој Заједници, Свете Апостоле, Пророке, учитеље Цркве свих времена. Причестили смо се Божанском Храном – Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа и поучили смо се Речју Његовом. Баш онако како смо слушали из светог Јеванђеља да је народ пратио Господа нашега Христа и слушао Реч Његову, од Њега се поучавао, тако смо и ми исту ту Реч од Њега слушали, јер је читано свето Јеванђеље Његово.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести