Епископ Атанасије: Данас је празник доброг сећања, данас је празник добре одлуке

Published On: 21/02/2022

У недељу о Блудном сину, 20. фебруара 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у пљеваљском насељу Гуке.

Саслуживали су протојереји-ставрофори Боривоје Пантић и Огњен Перковић, и протођакон Иван Савић.

Беседећи присутном верном народу пљеваљског краја на тему прочитаног одељка из светог Јеванђеља Преосвећени је рекао: – Ако бисмо се ми трудили да означимо данашњи празник неком речју можда би најбоље било рећи да је данас празник доброг сећања. Јер, тај неразумни син доброг Оца, сетио се, сетио се да има Оца, Доброг Оца, Богатог Оца, Оца који воли. И у свом сећању размишља да код његовог Оца има свега у изобиљу, па зашто се он не би вратио своме Оцу. Овај данашњи дан нас позива на постављање многих питања и размишљања о њима. Јеванђеље каже да је тај неискусни син дошао к себи. Прибрао се, пробудио се, сабрао се, сетио се. Сетио се да има Доброг Оца. То је блажено сећање, благословено сећање, да имамо Доброг Оца. То је највећа срећа за човека, да има такво сећање, да има Доброг Оца, Оца Небескога. Данас је и празник добре одлуке. Неразумни син се освестио, поправио и одлучио: Вратићу се ја Оцу своме Небескоме. Вратићу се ја у крило своје мајке Цркве. Вратићу се на право место, тамо где припадам, у дом свој, својима!

Након Божанске службе у храму епископ је обишао радове на изградњи парохијског дома при храму Светог Георгија на Гукама. После послужења и краћег одмора Преосвећени Епископ Атанасије је одржао братски састанак са свештенством пљеваљског намесништва где су сагледане све активности Милешевске епархије на овим просторима и договорени даљи правци и потребе деловања.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести