Епископ Атанасије и амбасадор Велике Британије у Пљевљима

Published On: 12/11/2021

Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије је угостио 11. новембра 2021. године у манастиру Свете Тројице амбасадора Велике Британије у Црној Гори Њену Екселенцију Карен Медокс која је у пратњи бригадира Џона Боврона и председника општине Пљевља Игора Голубовића положила венац на гроб др Чарлса Вилијема Топа, члана енглеске лекарске мисије која је у току Првог светског рата лечила рањенике оболеле од тифуса.

Доктор Топ је као члан енглеског Црвеног крста живео и радио у Пљевљима, где је основао прву болницу 1915. године, а касније је и сам оболео од тифуса и преминуо. Сахрањен је на манастирском гробљу код манастира Свете Тројице. Полагањем венаца на гроб др Топа делегација британске амбасаде је обележила Дан сећања на све оне који су служили и борили се за слободу у току Првог светског рата.

Преосвећени Епископ Атанасије је служио помен свима онима који су животе своје положили за одбрану својих домова, отаџбине и ближњих. Обраћајући се уваженим гостима епископ Атанасије је подсетио на универзалне етичке вредности човечанства које су све забележене у Јеванђељу Господа Исуса Христа. -Братска и пријатељска љубав, доброта, заједничко ношење крста и страдања. Само користећи њих можемо у сваком времену, па и данас, савладати људске несреће и успешно се борити против сваког зла и болести. Врлински људи који своје животе положише за ближње, а ближњи је сваки човек, добар су нам пример томе, нагласио је епископ Атанасије.

Потом су сви заједно обишли манастир Свете Тројице, храм и ризницу где је гостима предочена богата историја Пљеваља, манастира и православног живља тих простора.

Извор: Епархија милешевска

Најновије вести

Повезане вести