Епископ Атанасије: Наш животни задатак састоји се у томе да се уткивамо у тело Цркве

Published On: 09/05/2022

У Недељу мироносица и на дан молитвеног прослављања Светог апостола и јеванђелисте Марка, 8. маја 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог кнеза Лазара у Старом Прибоју.

Саслуживали су архијерејски намесник прибојски протојереји-ставрофори Марко Папић, Ранко Милинчић и Јово Андан, парох бањски јереј Ненад Тешић и протођакон Иван Савић.

У својој пастирској беседи Епископ Атанасије се осврнуо на поздрав којим се хришћани поздрављају у дане Светлог Христовог Васкрсења: – Нема живоноснијег ни јачег поздрава, од тога: Христос Васкрсе! Он који је васкрсао, Он који је победио смрт, Он који је надгорњао грех, Он који је нама дао путоказ и моћ да то тако исто чинимо, Он је са нама! Тако се поздрављамо и на то се подсећамо, јер овај поздрав је на подсећање. Да будемо свесни тога да је Господ наш победио грех, устао из мртвих, намерно прошао кроз гроб, да би нама који морамо проћи кроз гроб дао моћ да устајемо и да васкрсавамо из сваке смрти.

– Наш животни задатак састоји се у томе да се потпуно и што дубље уткивамо у тело Цркве. Црква је Тело Христово, и то је Онај који је устао из мртвих. Он је дао да се ми придодајемо Његовом Телу којим је Он устао из мртвих. У Светој тајни Крштења ми се придодајемо и тако постајемо чланови Цркве, и још више учвршћујемо тај однос и своју припадност томе Телу кроз врлине, врлински живот, веру, наду, љубав, и остале врлине, и кроз Причешће на Литургији, Светим Телом и Крвљу.

– Човек када живи греховним животом онда све у њему умире, све ћелије, и оне онда нису способне ни за Живот Вечни, али ни за овај земаљски живот. А када се човек ослобађа, у Заједници са Богом, од својих грехова, онда ослобађа себе од тог духовног напада и оспособљава себе за Живот Вечни.

Извор: Епархија милешевска

Повезане вести