Епископ аустралијско-новозеландски Силуан: Немојмо тражити спасење и спаситеље ван Христа

Published On: 07/01/2022

Сабрани у нашим светим храмовима широм богоспасаване нам Светосавске Митрополије дочекујући велико, свесудбоносно и свеспасоносно рађање Сунца Правде – Богомладенца Христа, поздравимо једни друге и народе око себе са поздравом мира, наде и утехе Божије – Мир Божји Христос се роди! Да! браћо и сестре, Спасење нам се роди! Светлост нас обасја разгонећи духовни мрак који је захватио свет и душе људске! Пламен витлејемске благодатне топлоте нам загреја срца а туга и безнадежност уступи месту радости, вери и нади! Изолованост, подељеност, подозрења и страх уступи место љубави и саборности, поверењу и смелости!  Ако је Бог са нама, како химнографија Цркве пева ове Бадње вечери, ко ће против нас?! Ко може да уплаши или да пољуља Хришћанина! Божић је најопипљивије уверење да смо саздани за вечност и непролазност. Небо се снизи да земљу узвиси, Бог постаде човек да би нас пале и залутале учинио боговима по благодати, да би нас васпоставио у звање достојанства које нам припада. Велика је то тајна у коју и анђели желе завирити, тајна састрадалне љубави Божије према човеку и свету.   

Каква радост на небу данашњег дана, анђели запеваше – пастире уверише (Лк. 2, 14), да се Небо савило ка земљи, да је Беспочетни и Вечни Бог себе учинио сиромашним да би нас обогатио, себе смањио да би нас узвисио, себе ограничио да би нас учинио безграничним Својом благодаћу!   Нико на земљи, ни једна власт, ни једна светска организација није у стању да човечанству подари такву утеху, такву радост, слободу и победу коју Бог дарује човечанству у празнику Божића. Та радост и утеха, та слобода и победа се задобија, доживљава и живи у Цркви Христовој. Она није апстрактна, умишљена, већ опитна и иманентна. Зато велики Давид богонадахнуто пева у својим псалмима, „окусите и видите да је добар Господ!“ (Пс. 33,8).   

Ко поседује Христову радост, Његову истину, он је најслободнији, без обзира на све рестрикције, на све ланце, притиске и уцене које јуришају на њега.    Имајући све ово у виду позивам све вас, своју драгу духовну децу, да се овога Божића уздигнемо умом и срцем својим изнад овоземаљских брига и искушења, да усмеримо свој поглед у правцу Витлејема, и тамо угледамо нашу звезду водиљу – Богомладенца Христа који ће обасјати све наше путеве, и повести нас јединим истинским путем који води у Живот. Немојмо тражити спасење и спаситеље ван Христа. Никакви огољени људски напори, никакви људски рецепти сами по себи неће нам донети утеху и спасење. Искуство Цркве нас учи да свака криза има своју духовну позадину, своју духовну основу. Зато ће и излаз из ове кризе првенствено зависити од духовног стања, духовне атмосфере која влада у нама и свету који нас окружује.

Из Божићне поруке владике Силуана

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска

Најновије вести

Повезане вести