Епископ будимљанско-никшићки Методије: Пред нама је данас Дијете Оног Који нам је дао и даје нам све

Published On: 07/01/2022

Данас нам је Бог дошао као дијете Коме као дјетету треба наша брига и старање и Отац од нас иште нови однос према Њему и Његовом нејаком Сину. Дошло је међу нас Божије Дијете, незаштићено, беспомоћно, рањиво и немоћно да без наше љубави и близине преживи. Иако знамо да је то дијете и даље Бог Створитељ свега свијета који може све, и да су у сваком догађају и тајни Оца нашег љубав и дјелање увијек усмјерене ка нама и ради нас – ипак је пред нама данас дијете – Дијете Оног Који нам је дао и даје нам све. И Који нас сад њежно, колико су њежна дјечија бића, позива и пружа нам дјечију ручицу да је прихватимо и уђемо у дијалог и нови однос Љубави са Оцем.

Поклонимо се зато родитељској љубави јер су слика Божије љубави, поклонимо се призиву на тај савршени однос који нам је преко Сина свога понудио Отац Небески, пут и дар стицања љубави љубећи Онога Који је без гријеха, Који је савршен у љубави и Који је умро на Крсту из љубави према нама грешнима.

На овај свијетли и Свети дан Бог нас позива да будемо породица и родитељи Његовом дјетету, да (малом) Богу приђемо као дјетету, да Га пригрлимо као дијете, да Га његујемо, подижемо и питамо као што се пазе тек рођена дјеца, да мислимо на Њега као на своје дијете, да бринемо о Њему, да Га не напуштамо, заборављамо, занемарујемо, да никакве планове без Њега не правимо, да стражимо над Њим и привијамо на груди, да дишемо с Њим, да Му пјевамо, да Га тјешимо и гријемо топлином своје душе, да Га чувамо и заклонимо од свега зла и да и у њедрима с Њим данас пођемо на Пут спасења и спасавајући Њега да спасимо себе и преко себе цио свијет. Јер, оплеменивши се љубављу која је жртва и давање, љубављу према другоме човјеку и према Богу, човјек се одазвао Оцу на Божићни позив и одњеговао Бога у себи, стасавајући на путу узрастања и за вјечност се припремио.

Из Божићне поруке вледике Методија

Извор: Епархија будимљанско-нишићка

Најновије вести

Повезане вести