Епископ Доситеј посетио Богословски факултет и Историјски институт САНУ

Published On: 25/02/2021

Његово Преосвештенство Епископ британско- скандинавски г. Доситеј посетио је 25. фебруара 2021. године Православни богословски факултет Универзитета у Београду. Посета је отпочела поздравом декана проф. др Зорана Ранковића који је Епископу представио духовне и уметничке знаменитости факултетске капеле посвећене Светом апостолу Јовану Богослову.

Током пријема у Деканату факултета, Владика је упознат са тренутним стањем и потребама ове највише духовно-просветне институције Српске Цркве управо на стогодишњицу од њеног оснивања. Епископ Доситеј је декану Ранковићу и продекану за наставу проф. др Србољубу Убипариповићу честитао први век плодотворне духовне и просветне мисије са жељом да се умноже благодатни плодови рада Богословског факултета и у наступајућем другом веку његовог постојања и рада. У исто време, Владика је изразио захвалност декану и управи факултета за драгоцени допринос библиотеци Епархије британско-скандинавске који су учинили прилогом одређеног броја књига у издању факултета.

Потом је владика Доситеј посетио Историјски институт САНУ – једну од најзначајнијих научних институција српског народа. Директор института проф. др Александар Растовић представио је Преосвећеном Доситеју историјат института и пројекте којима се баве његови чланови. Владика је представио духовно стање и потребе народа под јурисдикцијом Британско-скандинавске епархије и планове за унапређење црквене мисије и исказао захвалност директору др Растовићу за разумевање и допринос унапређењу духовно-просветне мисије Српске Цркве на северозападу Европе кроз одређени број књига које су дароване епархијској библиотеци.

Током сусрета са деканом др Ранковићем и директором др Растовићем, владика је разменио дарове, наравно, књиге.

Најновије вести

Повезане вести