Епископ жички Јустин: Покајање – друго крштење

Published On: 25/01/2021

Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је прве недеље по Богојављењу, 24. јануара 2021. године, свету архијерејску Литургију у цркви Светог Василија Острошког у Кованлуку.

На молитвеном сабрању Владици су саслуживали: архимандрит Дамјан (Цветковић), старешина Храма Светог Василија Острошког протојереј Иван Радовановић, и протођакон Александар Грујовић. Литургијско сабрање својим милозвучним појањем украсили су краљевачки појци.

Након прочитаног Јеванђеља, Преосвећени Владика у својој беседи истакао је значај свете тајне покајања:

-Тридесет година је живео Господ Исус Христос у телу и у роду јудејскоме до тренутка када се испунило време да поче да проповеда, тако што је окупио своје ученике галилејске неуке рибаре. Прва реч проповеди била је: Покајте се, јер се приближи Царство Небеско. Тако је и Свети Јован крштавајући у Јордану исту реч употребио. Зашто је потребно покајање? Покајање је велика и чудесна света тајна. Када човек осети да му живот није у складу са законом Божјим, када почне нешто да га прогони ако савести у себи има, немогуће је да не помисли о своме животу и да свој живот упореди са животом честитим, са животом светих људи. Први корак тада је покајање.

-Свети Оци су покајање називали другим крштењем. Оно има моћ да брише грехе, ако се искрено покајемо. Али покајање није само тренутак. Потребно је да задобијемо покајничко расположење у животу. Да не буде да се седам дана кајемо, а седам дана заборавимо на све и препустимо се стихијама овога света. Ми хришћани падамо и усправљамо се, не остављамо Господа Бога. Јер и ако ми Њега оставимо, Он нас неће. Он нас стално призива. Ми смо крштени у име Његово, ми смо запечаћени у име Његово. И без обзира грешили или не грешили дужни смо да се кајемо, да призивамо Бога. Када то учинимо Господ ће прићи, погледати на нас, уздигнути нас и поставити са десне стране своје. Нека Господ Бог силе, утехе, мира и сваке радости буде са свима Вама у све векове, поручио је владика Јустин.

Извор: Епархија жичка

Најновије вести

Повезане вести