Епископ Иларион предводио сабрање у Зајечару

Published On: 26/01/2021

Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларон служио је 24. јануара 2021. године свету Литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару.

Епископу су саслуживали зајечарски свештенослужитељи док је на литургијске прозбе одговаро црквени хор. Након читања Јеванђеља, јереј Новак Бојанић говорио је сабраном народу о покајању као преумљењу и преображењу које води до узрастања у просветљењу ка вечном обожењу: -Свима је увек неопходно да се кају, то јест преумљују и преображавају, ради спасоносног превазилажења тварних слабости, ограничења и несавршености.

По завршетку свете Литургије верницима је говорио и Епископ Иларион са жељом да се његова порука пренесе и онима који се изјашњавају као верујући када славе Божић или фарбају јаја за Васкрс а на Литургију не долазе: -Тим људима упућујем подсећање, као и свима нама окупљенима у храму, на оне речи Господње: „Ако не једете тијело Сина Човечијега и не пијете крви његове, немате живота у себи“. Зашто нас нема у цркви? Шта је важније и шта је корисније за све људе који су крштени у име Оца и Сина и Светога Духа и који су запечаћени печатом дара Духа Светога? Шта има важније и где је боље данас бити него на светој Литургији и причестити се?

Преосвећени Владика је задужио свештенике да у оквиру својих парохија организују групе за читање псалтира по домовима тако да сваки човек или свака породица прочита дневно по две катизме а да свака група садржи по десет људи или десет породица како би се дневно прочитао цео псалтир. -Обрадујмо Господа нашим преумљењем, нашим ревновањем за Истину, нашим молитвеним вапајем кроз читање Псалтира, закључио је Епископ тимочки.

Извор: Епархија тимочка

Најновије вести

Повезане вести