Епископ Исихије: По молитвама монаха опстаје читав свет

Published On: 07/01/2022

На предлог игуманије манастира Ћелије високопреподобне мати Гликерије, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије у чин мале схиме замонашио је расофорне монахиње Ксенију, Евгенију и Злату.

Свечаном чину претходило је монашко бденије, у ком су владики Исихију саслуживали архијерејски заменик протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски намесник други ваљевски протонамесник Саша Максимовић и ђакони Момчило Димитријевић и Јован Новитовић. Богослужење су појањем украсили појци из Ваљева Владимир Ракић и Милош Матић и ћелијске сестре. Био је ово први чин монашења у схиму након пола века у древној светињи на обали Градца. 

-Монаштво је велика тајна живота у Цркви и то је тајна заједнице, јер је човек створен да у заједници остварује своју личност, рекао је владика Исихије приликом обраћања сестринству у овом, за обитељ, веома важном тренутку.

-У светој тајни брака двоје људи остварују заједницу једно са другим, са Богом и са ближњима. У тајни монаштва, монахиња или монах врше тајну брака директно са Христом. Не са другим човеком, већ са самим Господом и кроз Њега имају заједницу са онима са којима живе, а потом и са целим светом. То је заједница молитве за читав свет, јер главна дужност монаха и монахиње јесте да буде молитвеник. Ступивши у заједницу са Христом, он или она добија посебан задатак и одговорност да буде молитвеник. По молитвама монаха и монахиња опстаје свет и оне су силне и благословене, рекао је владика Исихије. 

-Света тајна монаштва ће у Цркви увек постојати, без обзира на то каква времена долазе и какви се нараштаји рађају. То је тајна која се тиче Христовог образа у нама и она је неизбрисива и несаломива, закључио је владика Исихије, благословивши ћелијско сестринство и све који долазе у ту светињу на молитву.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести