Епископ Исихије први пут служио Литургију у Покровској цркви

Published On: 20/07/2021

Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије служио је 18. јула 2021. године, у четврту недељу по Духовима), први пут свету архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву.

Тумачећи јеванђељску причу о исцељењу капетановог слуге и позивајући сабране на богослужењу да живе вером капетановом, владика Исихије је истакао да је поверење у Бога основ свега:

– Није на нама да улазимо у ум Господњи, јер је наша неспособност да схватимо промисао Његову. Позвани смо да верујемо у Његову доброту и да Му отвореног срца приступимо. Али вера наша, то је искључиво оно што зависи од нас, од нашега срца и од нашега ума и она се негује. Бог је нама свима дао веру, али свако од нас мора да је негује и да је изграђује.  А изграђује је читањем речи Божје и деловањем по речи Божјој. И зато је на нама да веру коју је у нас усадио Господ стварањем нас као икона Његове Светости, да ту веру оживљавамо и да са том вером приступамо Господу. Литургија је пројава Царства Божјег, а највеће светиње су Тело и Крв Господња које примамо у себе током светог Причешћа.

Епископу Исихију је саслуживало више свештенослужитеља, уз појање певнице и Мешовитог црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом диригента Милице Степановић Бабамилкић, а у молитвеном присуству великог броја верника.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести