Епископ Исихије: Свети краљ Милутин излива благодат по узору на Господа Христа

Published On: 17/11/2021

Први храм у Србији посвећен нашем највећем ктитору у историји, Светом краљу Милутину, у селу Бошњановић (Општина Љиг) и ове године молитвеном свечаношћу прославио је празник свог небеског патрона. Светом архијерејском Литургијом је началствовао Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије уз саслуживање епархијског свештенства.

-Свети краљ Милутин један је од наблагочестивијих и најблаговернијих наших владара. Из срца је лозе Немањића, директан потомак Стефана Немање, а иза њега долазе светитељи попут Стефана Дечанског, као и велики владар цар Душан Силни. Свети Милутин, краљ огромне и зреле српске краљевине, старао се о свом народу попут Господа, пастира и „цара царева“, беседио је епископ Исихије о великану Српске Цркве и државе који је, према сопственом завету Богу и народу, за сваку годину владања сазидао по једну цркву или манастир.

-Благодаћу Оног у Кога се уздао, Којим је живео и владао својом паством, то је и испунио. Зато имамо велике средњовековне задужбине које и данас стоје. Краљ Милутин је заснивао своју власт на светом Јеванђељу и светосавском завету. Свети Сава, као духовни отац наше нације који нас је препородио, нам је дао самосталну Цркву. Његов потомак је развијао царство, утврђивао границе и био важан међународни фактор, а пре свега обнављао светосавски завет, који ће потом обновити Свети цар Лазар и којим живи наш светосавски народ. То је Нови завет Христов, који свако од нас полаже при вветом крштењу, у коме се Царство небеско ставља на прво место, рекао је владика Исихије.

Према том завету, сви наши поступци треба да буду вођени љубављу према Господу и ближњем. Да буду служење и давање, јер само оно што дајемо јесте оно што стварно имамо. То је, истакао је владика Исихије, ризница непропадљива.

Преломивши славски колач, епископ Исихије је честитао славу старешини храма протојереју-ставрофору Гојку Терзићу, парохијанима и свим учесницима литургијског сабрања у лепом качерском селу. Личност Светог краља Милутина значила је много српском народу у годинама под туђинском и безбожничком влашћу. И данас надахњује наш и све православне народе.

-Његове нетљене мошти налазе се не код нас, већ у Бугарској, у Софији. Тамо га поштују као огромног светитеља. Он излива благодат по узору на Господа Исуса Христа, Који као сунце сија на све и на добре и на зле, и на праведнике и грешнике, и на мале и велике, рекао је владика Исихије, благосиљајући сабране на храмовној слави у Бошњановићу.

У име парохијана благодарје владики Исихију упутио је старешина храма протојереј-ставрофор Гојко Терзић.

Храм Светог краља Милутина саграђен је прилозима мештана по пројекту архитекте из Ваљева Катарине Новаковић, а по благослову блаженопочившег Епископа ваљевског Милутина, који га је и осветио на претпразништво свог имендана 11. новембра 2018. године. Други је на свету који носи име највећег српског ктитора. Пре њега, име овог великана понела је богомоља у најудаљенијем делу наше дијаспоре, у граду Окленду на Новом Зеланду. Припада  Митрополији аустралијско – новозеландској на пастирско старање богомповереној епископу Силуану, који је духовно стасао у Епархији ваљевској.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести