Епископ Исихије: Сви треба да постанемо као деца и прославимо име Божје

Published On: 16/04/2022

У народу звана „дечји празник“, Врбица је и ове године довела мноштво малишана различитих узраста у храм Васкрсења Христовог. Украшени звончићима и венчићима, радосно су махали врбовим гранчицама као некада деца у Јерусалиму, поздравајући улазак Господа Христа у храм.

Вечерње богослужење служило је свештенство саборног храма, уз молитвено учешће Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија и појање Дечјег хора под управом Вање Урошевић. Након вечерњег, владика Исихије је осветио врбове гранчице. Начињен је литијски опход, а по повратку на плато испред храма Владика Исихије је благословио учеснике свечаности и упутио кратко поучно слово о симболици и значају празника Лазареве суботе и Цвети. Празника спојених у један, који нас припрема за Христово страдање и Васкрсење- врхунац свега што је Он учинио за нас.

-Данас славимо Његов улазак у Јерусалим. Улазак свечани, као Месије, као цара који долази да се крунише и узнесе на свој престо. Противно очекивању народа, и оних који су веровали у Њега и који су Му се противили, Његов престо јесте крст. Страдање је слава Његова. Слава, којом се Он крштава и коју и нама даје, рекао је владика Исихије.

-Путем којим је Он требало да прође деца су бацала палмине гранчице. Деца су одлика овог празника и то наслеђе из наше народне побожности носи поруку за све нас. То нам указује да треба сви да постанемо као деца. Да имамо чисте душе и срца, да немамо злобу. Само такви можемо истински да прославимо Бога. Сви смо ми деца у односу на Бога Оца, а сви смо Његова деца, зато што нас је Исус Христос усиновио, учинио нас синовима и кћерима Бога Оца. Зато, као деца, саберимо се и ми данас у Духу Светоме и ускликнимо победнички поздрав „Осана“, поздрав који се узноси само Богу- закључио је владика Исихије и позвао окупљене да се саберу на Светој Литургији и дочекају заједно Христово Васкрсење.

Прослављање Врбице у саборном храму заокружено је приредбом, коју су у част празника припремили и извели полазници вртића „Пинокио“ заједно са својом вероучитељицом Видосавом Витезовић. На крају сабрања, владика Исихије је уручио захвалницу оснивачу и координатору Креативне радионице „Пинокио“ Весни Лазић за на делу исказану љубав према Цркви и добру сарадњу, коју свештенство Храма Васкрсења има са установом на чијем је челу.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести