Епископ Исихије: Црква је увек била спремна да брани своје догмате и, ако треба, страда за њих

Published On: 14/03/2022

Вечерње богослужење Недеље Православља на ком се, према вишевековној богослужбеној пракси, чита Синодик Православља и целивају иконе у част победе њихових поштовалаца, први пут је у Саборном храму предводио Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање свештенства из Ваљева и молитвено учешће верног народа.

Подсетивши на јеретичке насртаје у 8. и 9. веку, који су за циљ имали прогон светих икона и нестанак неких догмата, Владика Исихије је истакао да је Црква увек била спремна да брани своје догмате и, ако треба, страда за њих. -Само за истину можемо да страдамо и да се жртвујемо. Само истина је тога вредна. Не само да исповедамо ту веру, већ и да живимо по њој. Браћу и сестре који су отпали од вере не треба да презиремо. Не треба да смо непријатељи њихови, већ да се молимо Богу за њих, речи су владике Исихија.  

Говорећи о догматима Цркве, ваљевски архијереј је истакао да су они светлост за васељену и светлост живота сваког хришћанина: -Треба да живимо као православни, да на прави и богооткривени начин прослављамо Господа једног у Тројици, Оца и Сина и Светог Духа. Да тим прослављањем своје животе посвећујемо Њему и нашим ближњима, како нас учи Црква. То је живот који није савршен, али има савршенство за свој циљ и покретач. Благодат Божја нам даје оно што немамо, надомешћује наше немоћи, наше раслабљености и нашу огреховљеност. Даје нам да превазилазимо себе, само ако се мало потрудимо у томе. 

-Помолимо се Господу да нам помогне да увек исповедамо праву веру наше Цркве и будемо спремни и да за њу пострадамо. Видимо данас да у целом свету постоји огромна борба против Православља, јер Православље је коначни циљ свих до сада незапамћених блаћења и прогона. Православље чува вредности живота, а овај свет се одрекао тих вредности и хрли у пропаст. Зато му смета Православље и свако ко сведочи истину. Ми треба да сведочимо истину и дајемо себе за своју веру и за измирење међу свима нама који смо у Цркви, али и онима који су изван Цркве. Да се молимо за њих и тиме испунимо вољу Божју, поручио је владика Исихије на вечерњем богослужењу у Недељу Православља у храму Васкрсења Господњег.

Извор: Епархија ваљевска

Најновије вести

Повезане вести