Епископ источноамерички Иринеј: Земаљску таму распрши величанствени сјај Витлејемске звезде водиље

Published On: 07/01/2022

У дубини ове тајанствене ноћи Витлејема јудејског, ишчекујући рођење њеног Сина, Пресвета Дјева и праведни Јосиф затражише уточиште у хладној пећини, мрачној и нехајној попут света у коме ће се родити Богомладенац. Te ноћи, када се у телу роди Сунце правде, студен са зидова пећине растерâ топла добродошлица немуштих животиња које су пастири склонили од очију таме. И гле, рођењем Онога Који једини „твори све ново“ (Откр. 21,5), наш земаљски свет постаде „нова твар“ (II Кор. 5,17). Његову таму распрши величанствени сјај Витлејемске звезде водиље, која на чудесан начин сабра мудраце са истока око колевке новорођеног детета Христа. Њему, Кога небеске војске славе, благовештенску песму започеше и хорови анђела, својим славословљем водећи радознале пастире до јасала у којима лежаше Детенце младо, превечни Бог.

Христос се рађа – славите! Христос с небеса – у сусрет Му изађите! Заиста, најљубљенији, ове божићне ноћи, када прослављамо Оваплоћење Богочовека, богонадахнутим речима Светог Григорија Богослова Црква позива сву творевину у сусрет Ономе који са висине мистично силази у наш скромни земaљски дом. Управо те сверадосне речи сада куцају на врата срца свих нас који Га, попут анђелâ и пастира, ноћас дочекујемо уз славопојне химне благодарности, љубави и мира. Христос се рађа – ликуј Васељено! Христос се рађа – славите Га сви народи!

Оваплоћена Реч Божја ноћас жели ући у све димензије нашег битија: у наше породице и заједнице, у наше градове и села, у сваку земљу и на сваки континент. Богомладенац чека да свако Његово створење отвори врата Ономе, који га Својим Рођењем ослобађа ропства и духовног страдања које стеже васцело човечанство, држећи га у беживотном грчу страха и равнодушности, а све под вешто сачињеном маском слободе и равноправности. Зато, предајмо Му се са чврстом вером, и уздајмо се у Њега! Јер, када је дошла пуноћа времена, Бог је послао свога Сина, рођеног од жене, рођеног под Законом, да откупи оне који су под Законом, да постанемо синови. А пошто сте синови, Бог је у ваше срце послао Духа свога Сина, који виче: Аба, Оче. Тако више ниси роб, него син, а ако си син, онда те је Бог учинио и наследником“ (Гал. 4,4-7).

Из Божићне поруке владике Иринеја

Извор: Епархија источноамеричка

Најновије вести

Повезане вести