Епископ источноамерички Иринеј поводом упокојења владике Атанасија

Published On: 08/03/2021

-Поводом упокојења, свима нама веома вољеног архипастира бесмртног имена, много тога је речено, и још више биће речено о томе, колико су многострука остварења овог, заиста јединственог и великог Божјег човека, изврсног теолога и громаде од архијереја. Епископ Атанасије је уистину био и остао, изузетан, несвакидашњи и непоновљив лик у животу наше Свете Српске Православне Цркве и васцелог Православља, поручио је Епископ источноамерички Иринеј.

– Као и наш вољени митрополит Амфилохије који га је претекао у свом уснућу, владика Атанасије био је покретачка снага патристичког и литургијског препорода наше Православне Цркве. Преобразио је веру и народ у Херцеговини. У једном часопису описан као „оркан који је сишао над Требиње“, владика је био највећи обновитељ онда када је све деловало изгубљено, громогласно бодрећи свој народ да остане при својим огњиштима, и присуством своје чврсте архипастирске деснице спасивши српско Требиње и крунисавши га стабилношћу. Његова чудесна личност и научно наслеђе наставиће да живи у нашој успомени и нашим животима, истака је владика Иринеј и поручио:

-Нека се блаженопочивши епископ Атанасије, наш неумировљени заступник пред Престолом Васкрслог Господа, увек сећа нас у својим светим молитвама, као што то и ми чинимо за њега. Нека се моли за спас своје Херцеговине, као и вољеног Косова и Метохије, и за спасење свих нас! Вечнаја памјат у Царству Цара Славе, слуги Божјем, нашем у Христу вољеном брату и оцу, добром епископу Атанасију!

Извор: Епархија источаноамеричка

Најновије вести

Повезане вести