Епископ Лонгин богослужио у Рокфорду

Published On: 04/04/2022

Његово Преосвештенство Владика новограчанички-средњезападноамерички Лонгин служио је 20. марта 2022. године, друге недеље Великог поста, свету архијерејску Литургију у храму Вазнесења Христова у Рокфорду, држава Илиној.

Саслуживали су старешина храма протонамесник Бранислав Кончаревић, ћакони Милован Гогић и Никола Топаловић. Ипођакон Стефан Радовић помагао је у светом Олтару са осталим дечацима из локалне парохије. Побожни парохијани, помогнути од студената Богословског факултета, умилно су одговарали на све прозбе које су ђакони произносили.

Парохија у Рокфорду је релативно млада. Сачињавају је углавном породице које су дошле из Старог краја, после несрећних ратова деведесетих година. Доста их је пристигло из северне Херцеговине, мада има браће и сестара из других делова Отаџбине. Имају храм са лепим имањем, а што је најважније држе веру и народне обичаје. Ове недеље, храм је био препун и већина је приступило Светој Чаши. И овога пута су потврдили своје надалеко чувено домаћинско гостољубље. Дугогодишњи професор Богословског факултета, угледни доктор теологије и ревносни пастир, свештеник Бранислав је у име парохијана бираним речима поздравио Преосвећеног Владику. Истакао је њихово вишедеценијско познанство и заједничку рад у Далмацији, посебно у чувеној Богословији манастира Крке. Затим је  владика Лонгин беседио о благословеном времену поста и могућности да живот изменимо на боље. 

-Пост пред Васкрс Црква назива Великим не толико због дужине, већ његовог значаја и користи за спасење душа наших. Праотац Адам је после пада у грех подчинио дух телу и осећајима, па је радост почео да тражи у телесном и материјаним стварима. Истинити хришћанин, (као чедо Христа – Новог Адама) символично се распевши и васкрснувши у светој тајни крштења иде супротним смером, обратно. Он кроз пост, молитву, трезвеност, прелази из смрти у живот, од земље до неба. Адам није држао пост и пао је, сагрешио. Ми смо овде на земљи у изгнанству и треба да постимо да би се вратили кући, нагласио је владика Лонгин.

Извор: Епархија новограчаничко-средњезападноамеричка

Најновије вести

Повезане вести