Епископ Лукијан примио потпредседницу Владе Србије Мају Гојковић

Published On: 28/07/2021

Његово Преосвештенство Епископ будимски и темишварски г. Лукијан примио је 27. јула 2021. године у Владичанском двору у Темишвару министарку културе и информисања и потпредседницу Владе Републике Србије гђу Мају Гојковић.

Пријему су присуствовали амбасадор Републике Србије у Румунији г. Стефан Томашевић, генерални конзул г. Владан Тадић, управница Галерије Матице српске гђа Тијана Палковљевић Бугарски као и архијерејски заменик протојереј-ставрофор Маринко Марков.

Преосвештени Владика Лукијан је упознао уважену гошћу о положају Српске Цркве и мањинске заједнице у Румунији и указао на добре односе између два народа и две сестринске Цркве на територији Румуније који се осим на међусобном уважавању темеље и на низу заједничких пројеката нарочито из области културе.

Министарка Гојковић је имала прилику да види богату збирку музејских експоната у ризници Владичанског двора, као и Библиотеку и Архив Епархије темишварске који чувају непроцењиво благо српског народа који је живео и живи на просторима данашњег румунског Баната.

Подпредседница Владе је изразила благодарност Његовом Преосвештенству на срдачној добродошлици као и спремност Министарства културе Републике Србије да подржи активности српског народа у Руминији на пољу културне делатности.

Министарка Гојковић је посетила и спомен кућу Доситеја Обрадовића у његовом родном месту Чакову, о којој се стара Темишварска епархија.

Извор: Епархија будимска

Најновије вести

Повезане вести